Petice za obnovu zdemolované historické vily na pražských Vinohradech

06.12.2018 16:18

Petice za obnovu zdemolované historické vily na Královských Vinohradech v Praze, v ulici Na Šafránce 12

Petice za obnovu zdemolované historické vily na pražských Vinohradech
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

V pátek 30. 11. 2018 v odpoledních hodinách byl na pražských Královských Vinohradech v ulici Na Šafránce 12 hrubě porušen zákon.

Svévolně, bez potřebných povolení a administrativních úkonů, zde byla zahájena demolice historické vily, která je součástí památkově chráněného souboru rondokubistických domů známých jako kolonie Svoboda, vybudovaných dle návrhu architekta F. A. Libry v letech 1921–1924.

Více než třetina vily byla ze smyšlených důvodů srovnána se zemí, čímž byl zásadně narušen kontext jedinečného architektonického celku, který svým charakterem těžko nachází v blízkosti historického centra obdoby.

Svými podpisy otevřeně protestujeme proti nepřijatelnému jednání, kdy jsou likvidovány hodnoty vybudované našimi předky.

Věříme, že je naší povinností k cenným architektonickým objektům přistupovat s hlubokým respektem a citem tak, abychom je uchovali pro příští generace.

Proto my, níže podepsaní, požadujeme – po nakázaném ukončení demoličních prací – okamžité zahájení rekonstrukce a dostavbu zdemolované části vily dle původního návrhu architekta Libry.

Za Iniciativu Svépomoc /symbolicky pojmenovanou po stavebním družstvu, jež kolonii Svoboda v období první republiky vybudovalo/

6. 12. 2018 T

ereza Svěráková
Jakub Svěrák
Jan Kareta
Daniel Truxa

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…