Petice za otevření všech škol

12.11.2020 20:00

My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme prostřednictvím této petice vládu ČR, aby od 30.11. neprodleně otevřela všechny základní a střední školy a komunikovala o tomtéž i s vysokými školami.

Petice za otevření všech škol
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Navrácení žáků a studentů do škol se nedá nadále odkládat, protože již nelze přehlížet negativní dopady, které dlouhodobé uzavření škol má na statisíce žáků, studentů, rodičů a učitelů.

Mnozí žáci a studenti základních a středních škol nebyli ve škole od 12. března po dnešní den (11. listopadu) déle než 5 týdnů a zbylých 22 týdnů absolvovali distančně. Taková doba je nepřiměřeným tlakem na 1,7 milionu žáků, jejich rodičů a také více než 165 000 učitelů a nepedagogických pracovníků. Je nutné podotknout, že distančního vzdělávání se aktuálně účastní také na 250 000 vysokoškoláků a akademických pracovníků vysokých škol. Na udržitelném fungování školství jsou tak přímo závislí nejenom téměř než 2 miliony žáků, studentů, jejich učitelů, ale také všichni rodiče.

Rodiny a rodiče samoživitelé jsou pod nepřiměřeným tlakem a otevření škol by výrazně podpořilo jejich možnosti ekonomicky udržitelné situaci v rodině, kvalitní vzdělávání jejich dětí a nastavení režimu, který je dlouhodobě udržitelný. 

Distanční výuka, jakkoli technicky zvládnutá a připravená, nemůže plně nahradit a suplovat prezenční výuku. Škola je prostorem, kde se žáci a studenti učí celé řadě dovedností, zvládání situací, které v domácím prostředí nelze simulovat ani zcela nahradit. Sociální kontakty, mezilidské vazby jsou často stejně důležité jako informace a fakta, která škola a učitelé zprostředkovávají. V těchto ohledech je škola nezastupitelným místem setkávání, rozvoje osobnosti, pěstování měkkých dovedností a společného sdílení zážitků.

Z těchto a mnoha dalších důvodů chceme touto cestou žádat:

1. Otevření všech základních a středních škol, nejpozději od 30.11., stejně jako budou 18.11. otevřeny 1. a 2. třídy

2. Nezavírat už školy plošně, ale podle situace na jednotlivých školách

3. Zavírat školy a přecházet na distanční výuku pouze v případech, kdy ve škole dojde ke komunitnímu přenosu nákazy covid-19.

Dále vyzýváme rodiče, aby neposílali děti do školy s příznaky respiračních ani jiných nakažlivých onemocnění, aby byla důsledně respektována hygienická nařízení všemi žáky, učiteli, rodiči a občany ČR, aby se tak maximálně zamezilo šíření epidemie za alespoň částečně obvyklého provozu.

Věříme, že otevřením škol podpoříme zlepšení nálady ve společnosti, částečně uklidníme vyhrocené emoce, podpoříme a motivujeme k dalšímu organizovanému a smysluplnému rozvolňování, které bude provedeno zodpovědně, jak ze strany Vlády ČR, tak ze strany nás, občanů. Nechceme šíření covidu, ale věříme, že uzavření škol není v tuhle chvíli a za těchto podmínek nadále udržitelné.

Dovolím si na závěr použít jeden sametový vzkaz na závěr #mámetohodost.

Autorka je učitelka

Petici můžete podepsat ZDE.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …