Petice za rozšíření možností nutné obrany ve vlastním obydlí

25.01.2014 16:45

Současná soudní praxe vede k tomu, že člověk čelící bezprostřední hrozbě fyzického útoku nemůže ve svém vlastním domově tomuto útoku aktivně čelit, aniž by se přitom sám nevystavoval vysokému riziku odsouzení za takzvanou „nepřiměřenou obranu“.

Petice za rozšíření možností nutné obrany ve vlastním obydlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zákaz vstupu

My si naopak myslíme, že obrana vůči agresorovi, který nás ohrožuje v domácnosti, by ve většině případů neměla být prohlášena za nepřiměřenou. Ne nadarmo se řada vyspělých zemí světa řídí osvědčeným heslem „můj dům, můj hrad“, které v sobě rovněž zahrnuje právo své obydlí bránit. Uzná-li za vhodné, i se zbraní v ruce. Proto podporujeme odpovídající novelizaci zákona č. 40/2009 Sb., spočívající v rozšíření možností použití nutné obrany ve vlastním obydlí.Tento princip se dnes v české soudní praxi nedodržuje a my vyjadřujeme plnou podporu poslanci Davidu Kádnerovi a občanským sdružením a iniciativám, které se rozhodly tento princip do české legislativy prosadit.

My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme, aby se každý občan této země mohl bránit se agresorovi ve své domácnosti, stejně jako občané států, kde tento princip již dávno platí!

Za Věci veřejné, Radek John

Petici můžeze podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …