Petice za zachování stávajícího stavu území v Berouně - Zdejcina

08.11.2017 10:42

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Na základě níže uvedených důvodů požadujeme zachování stávajícího stavu využití území v Berouně - Zdejcina. Nesouhlasíme s plánovanou stavbou sjezdového areálu.

Petice za zachování stávajícího stavu území v Berouně - Zdejcina
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Na základě níže uvedených důvodů požadujeme zachování stávajícího stavu využití území v Berouně - Zdejcina. Nesouhlasíme s plánovanou stavbou sjezdového areálu. Se stavbou nesouhlasíme na základě těchto důvodů:

Nedostatečná kapacita příjezdových komunikací. Provoz bude mít vliv na dopravu v Berouně (most a hlavní příjezdové komunikace), již nyní je přetížený provoz na páteřní komunikaci v Berouně. A umístěním tohoto areálu do uvažované lokality provoz dále vzroste, neboť lze předpokládat, že hlavní příjezd k areálu bude po dálnici D5 dvěma sjezdy v Berouně a následně přes most Berounku. Komunikace skrz Talichovo údolí je poddimenzovaná a již nyní je provoz značně ovlivněn autobusovými linkami. Parkoviště na Zdejcině, uvažované jako rezerva, bude zrealizováno. Umístění parkoviště na Zdejcině znamená další zdroj znečistění ovzduší a hlavně zdroj hluku z provozu aut a autobusů v lokalitě.

Vzhledem k současným klimatickým změnám – oteplování - nedává smysl stavět sjezdovku v pásmu, kde se Beroun nachází. Lze jasně předpokládat, že sjezdovka bude zcela závislá na umělém sněhu. Oblast Berouna je oblastí s nejmenším počtem srážek – nebude žádný přirodní sníh, jen umělý.

V případě zasněžování dojde k ochlazení místního ekosystému vymezeném údolím Berounky (Zdejcina, Hýskov) od října do dubna každého roku, než roztaje nasněžený sníh. Dojde ke zpomalení vývoje rostlin a živočichů. Následně dojde k migraci dotčené fauny a k úhynu citlivých rostlin. Lokalita ztratí na své pestrosti a zajímavosti.

Zasněžování je v provozu od + 10 stupňů nad nulou (říjen až konec března) – tzn. dlouhodobé intenzivní ochlazování lokality. V případě nižších teplot bude používáno klasické neekologické zasněžování.

Umístěním sjezdovky ovlivní nebo ohrozí kvalitu podzemních vod, protože zasněžovací technologie obsahuje i klasická sněžná děla, nejenom ekologický Snowfactory.

Umělé zasněžování klasickou metodou má negativní vliv na vodní toky a ekosystémy. Jsou používána aditiva k výrobě umělého sněhu, která výrazně ničí půdu a její okolí.

Zasněžování vyžaduje neekologické čerpání zdroje vody- řeka Berounka či pitné vody pro zasněžování sjezdovky.

Umístěním sjezdovky dojde k znehodnocení krajinného rázu údolí řeky Berounky. Pozice sjezdovky je exponovaná z několika míst na hranici CHKO. V lokalitě je zaznamenán výskyt velkého počtu chráněných rostlin a živočichů.

Lokalita Zdejciny je zatížena nedostatkem vody – vyschlé studny.

Zdejcina není centrálně odkanalizována.

Lze předpokládat, že se uvažovaná sjezdovka stane intenzivním zdrojem hluku, zejména ze zasněžovacích děl a výrobníků sněhu Snowfactory – mohou být v provozu až 24 hod denně, rolby – při večerní úpravě sjezdovky (pískání a hluk motorů), lanovky během provozu a další provozy střediska vyplývající z jejich zaměření – restaurace, občerstvení, penzion, doprava spojená s provozem areálu – zásobování, návštěvníci. Nedílnou součástí komerčních sjezdovek je i doprovodný program v podobě hudby a moderovaných akcí, tyto budou opět zdrojem hluku, který bude zatěžovat přilehlé údolí Berounky. Uvažovaný pás zeleně, hluk nezastaví.

Světlo nad sjezdovkou (noční lyžování) - světelný smog – není legislativou regulován, ale představuje jednu z největších zátěží na lidský organismus. Stožáry osvětlení jsou umístěny na vzdálenější straně sjezdovky a budou tudíž svítit do obydlené oblasti.

Dle ověřitelných informací z lyžařského areálu Monínec, který se nachází 85km jižně od Prahy, v relativně nedostupné lokalitě (bez dálnice nebo rychlostní komunikace) je denní návštěvnost 650-700 osob denně, o víkendu až 1500 osob. Areál na Zdejcině může očekávat vzhledem ke své pozici (jen 15km od Prahy) násobný počet návštěvníků areálu.

Dopad to bude mít jistě i na kriminalitu a bezpečnost spojenou s vyšším počtem návštěvníků bez vazby na lokalitu.

Dále bychom neměli opomenout provoz odpadového hospodářství, odhazování odpadků a možné jiné znečištění prostředí.

U paty svahu je na geologických mapách zaznamenána svahová nestabilita, která může být trvalým zatížením sněhu aktivována.

V rámci městské části Zdejcina působí spolek Naše Zdejcina, který se záměrem projektu sjezdovky nesouhlasí a je připraven aktivně vystoupit.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …