Petice za zachování stromů na Štefánikově ulici ve Zlíně

08.02.2018 21:27

V nejbližších dnech je plánováno kácení 6ks kaštanů, jírovců maďalů na Štefánikově ulici, v bezprostřední blízkosti Univerzity Tomáše Bati a trolejbusové zastávky Školní, nedaleko Kulturního a univerzitního centra Zlín.

Petice za zachování stromů na Štefánikově ulici ve Zlíně
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Vážení,

v nejbližších dnech je plánováno kácení 6ks kaštanů, jírovců maďalů na Štefánikově ulici, v bezprostřední blízkosti Univerzity Tomáše Bati a trolejbusové zastávky Školní, nedaleko Kulturního a univerzitního centra Zlín.

My, níže podepsaní, protestujeme proti výše uvedenému kácení. Po osobní prohlídce všech výše uvedených stromů jsme přesvědčeni, že jejich skácení není v současné době nutné a žádáme tedy zachování stromů a v nutných případech jejich ošetření tak, aby nedocházelo ke zhoršení jejich stavu.

Zároveň žádáme o garanci takových opatření, prostřednictvím kterých by se tak jakémukoli narušení kořenové struktury stromů do budoucna jednou provždy zamezilo. Tento záměr je možné realizovat tím způsobem, že Odbor životního prostředí a zemědělství bude u výkopových prací, jakými byly i stavby univerzitního centra a zastávky Školní na Štefánikově ulici, do budoucna garantovat přítomnost odborného arboristy, či dendrologa tak, aby k podobným nedopatřením nemohlo již nikdy dojít.

Za přínosné řešení celé situace rovněž považujeme  úpravu trolejbusové zastávky takovým způsobem, aby nedocházelo k dalšímu případnému narušení kořenové struktur stromu a aby měla „prostor se plně regenerovat.

Bohužel jsme nuceni připustit, že u výše uvedených kaštanů došlo vlivem výše uvedených výkopových prací k narušení kořenového systému. Nicméně se domníváme, že toto není natolik rozsáhlé, aby si s nimi tyto výše uvedené kaštany „neporadily“. Nejen vzhledem k tomu že se se nejedná o senescentní, ale dospělé, vzrostlé jedince, jsme přesvědčeni o tom, že tyto stromy jsou schopny svou sílu a stabilitu obnovit, neohrožují ani kolemjdoucí lidi, ani projíždějící auta, a že není nutné je nyní kácet.

Chtěli bychom na tomto místě připomenout případ prozatím „se šťastným“ koncem, kdy se nám podařilo zabránit kácení cca 16ti  stromů v oblasti Družstevní ulice. Odbor městské zeleně města Zlína odvolal příkaz ke kácení 10ti vzrostlých stromů, jimž mimo jiné dominují 4 krásné lípy a 8 dalších menších  stromů, a to na základě rozhodnutí Českého inspektorátu životního prostředí, vydaného dne 13.2.2017. Tyto stromy z Družstevní ulice navíc svou „životaschopnost“ obhájily i během nedávné silné vichřice, která se Českou republikou přehnala v noci z 28.11.na 29.11.2017.

Jsme přesvědčeni, že stejně tak i výše uvedené kaštany jírovce maďalu si svůj život, prostor a místo na zemi obhájí a že si toto právo zaslouží. Rozhodli jsme se je v tom podpořit.

Žádáme tímto tedy o zachování všech výše uvedených stromů na Štefánikově ulici.

Petiční výbor zastupuje: Bc. Světlana Holešovská, Družstevní 4510, 760 05 Zlín

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…