Petice za záchranu Karlin Studios

28.06.2016 15:37

Komplexu 17 ateliérů a 3 výstavních síní, který se stal za 11 let činnosti neodmyslitelnou součástí pražské výtvarné scény hrozí již za tři měsíce ukončení veškeré činosti.

Petice za záchranu Karlin Studios
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Současná budova Karlin Studios v Křižíkově ulici bude na konci roku 2016 zbourána. Karlin Studios ji tak musí do konce září 2016 vyklidit a prázdnou předat zpět majiteli.

Téměř dva roky trvala jednání s představiteli pražského magistrátu ohledně zápůjčky haly č. 40 v Holešovické tržnici, kterou měl Karlin Studios sdílet společně s občanským sdružením Containall.

26. ledna letošního roku schválila bezplatnou zápůjčku budovy na dobu 5 let rada hlavního města Prahy. Zpráva proběhla všemi hlavními médii, o stěhování informovala Česká televize, Český rozhlas, Hospodářské noviny nebo Respekt.

I přesto, že již byla připravena nájemní smlouva, vedení hlavního města Prahy v polovině května náhle zcela změnilo kurz a majetková komise hlavního města Prahy schválila v úterý 21. června 2016 pronájem budovy společnosti OSE Czech Republic a festivalu Signal.

Tři měsíce před plánovaným stěhováním se tak Karlin Studios ocitly společně s dvacítkou zde sídlících umělců, mezi nimiž jsou přední čeští malíři Josef Bolf nebo Daniel Pitín, stejně jako pedagogové UMPRUM a FAMU, bez prostoru.

Zástupci majetkového odboru hlavního města Prahy nám bylo sděleno, že nám nejsou schopni nijak pomoci. Z kanceláře radního pro majetek Ing. Karla Grabeina Procházky nám přišla jediná odpověď: “pan radní Ing. Karel Grabein Procházka by se s Vámi velice rád setkal. Bohužel je v současné době velice časově zaneprázdněn. Z tohoto důvodu Vám v této chvíli nemůžeme nabídnout termín schůzky.”

Žádáme tímto vedení hlavního města Prahy, aby jednak osvětlilo urychlené rozhodnutí změny strategie ohledně haly č. 40, a jejího náhlého pronájmu subjektu, který v Praze nemá žádnou dlouhodobou historii. Žádáme tímto také vedení hlavního města Prahy, aby se zástupci Karlin Studios vstoupilo do otevřeného a veřejnosti přístupného dialogu, a snažilo se mu maximálně pomoci se vzniklou situací, a to nejen z toho hlediska, že Karlin Studios je významným činitelem výtvarné scény pravidelně oceňovaným grantovými komisemi jak magistrátními, tak státními v první desítce nejlepších výstavních prostorů, a přerušení činnosti by tak bylo citelnou ranou nejen pražské ale i české výtvarné scéně, ale také z hlediska naprosto elementárních zásad férového jednání mezi dlouholetými partnery. Rozhodnutí zrušit plánovanou zápůjčku haly č. 40 pouhé 3 měsíce před plánovaným stěhováním považujeme za rozhodnutí likvidační.

za Karlin Studios z.s.

Jiří David
Alberto Di Stefano
Caroline Krzyszton
Michal Novotný

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…