Petice za získání objektu Kliniky do majetku hl. m. Prahy

11.03.2016 15:49

Petice a výzva k projednání v ZHMP za získání objektu v ulici Jeseniova 786/60 na pražském Žižkově do majetku hl. m. Prahy např. směnou za vybrané městské pozemky dlouhodobě poptávané státem, které umožní další sociálně-kulturní využití objektu a předejdou jeho uzavření, a za zařazení těchto bodů na jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Petice za získání objektu Kliniky do majetku hl. m. Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

My, níže podepsaní občané hl. m. Prahy,  žádáme zastupitele hl. m. Prahy,

aby projednali záměr získání státního  objektu tzv. Kliniky na adrese Jeseniova 786/60, 13000, Praha 3 do vlastnictví hl.m. Prahy, za účelem podpory  a rozvoje občanských, sociálních a kulturních aktivit.  

Jako občané a občanky Prahy vítáme sociální a kulturní aktivity provozované na příslušné adrese během uplynulého  roku. Tyto dobrovolnické aktivity (namátkou bezplatné jazykové kurzy, dětská skupina, přednášky a lidová univerzita,  sbírka pro lidi na útěku...) suplují v mnoha ohledech (a navíc zdarma) mnohdy nedostačující veřejné a soukromé  služby. Svým nízkoprahovým charakterem navíc vytvářejí ojedinělé zázemí pro řadu lidí, jimž stát, či veřejná správa  z různých důvodů pomoci nedokáže a pro soukromý sektor nejsou dostatečně atraktivní cílovou skupinou. Pomoci  se tak dostává rodičům, na které nezbylo místo pro dítě ve školce, lidem bez domova, kteří se snaží znovu integrovat,  najít si bydlení či práci, cizincům žijícím v České republice se snahou o zapojení do společenského dění, o zvládnutí  jazyka, atd. Dostupné zázemí pro své veřejně prospěšné aktivity nachází na Klinice spousta aktivních občanů, kteří  svou solidaritou chtějí nad rámec svého osobního pohodlí přispívat k řešení obtížné situace lidí v životních nouzi.

Během posledního roku se podařilo kultivovat do té doby patologické prostředí opouštěného, chátrajícího domu a jeho  okolí. S výjimkou několika stížností zaznamenaných zkraje působení, jejichž podstata byla ovšem rychle vyřešena, si  lidé z Kliniky získali silnou podporu i mezi obyvateli okolních ulic. Ohrožení budoucího veřejně prospěšného využití  objektu vnímáme jako další nezodpovědný signál veřejné správy směrem k aktivním občanům, jejichž veřejně  prospěšnými aktivitami veřejná správa tímto otevřeně mrhá. Ještě horším signálem by však zrušení Kliniky bylo  především vůči všem lidem v obtížné životní situaci. Signálem, že když už jim někdo pomáhá lépe než obec a stát,  bude jeho aktivita namísto oprávněné podpory ze zástupných důvodů očerňována a zničena. Právě podpora  demokratických, veřejně prospěšných občanských aktivit a zvýšené úsilí o integraci sociálně vyloučených skupin  obyvatel je přitom nejlepší prevencí proti zvyšující se frustraci a radikalizaci v české společnosti.

Proto požadujeme projednání následujících bodů: 

1. Uložit ředitelce magistrátu HMP přípravu podkladů k převedení objektu Jeseniova 786/60 do majetku hl. m. Prahy například směnou vybraných městských pozemků či nemovitostí dlouhodobě poptávaných Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) s cílem zachování a rozvoje sociálně­kulturního využití tohoto objektu. 

2. Uložit primátorce hl.m. Prahy jednání s ÚZSVM o zachování společensko­kulturních aktivit v objektu v rámci přechodného období do provedení majetkové směny.     

Petiční výbor:  

MUDr. Jan Trnka, Ph.D., MPhil. (Baranova 1803/23, 130 00 Praha 3), 
Jan Gruber (Čáslavská 1793/15, Praha 3), 
Mgr. Ing. Tereza Virtová (Křížkovského 1584/18, 130 00, Praha 3), 
Eva Gurná (Buchovcova 1731/1, 130 00, Praha 3), 
Jan Šícha (Závěrka 1, 16900, Praha 6), 
Mgr. Ondřej Rut (Baranova 1517/28, 130 00 Praha 3), 
Lucia Zachariášová (Čáslavská 1793/15, Praha 3) 

(Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány či orgány místní samosprávy je oprávněn kterýkoli člen petičního výboru.)   

Sběrná místa  do 19. 3. 2016:

  • Klinika (Jeseniova 60), Družstevní kavárna ROH (U Božích bojovníků 3),
  • Venuše ve Švehlovce (Slavíkova 22), Bistro Bazaar, FF UK, nám. Jana Palacha 2

Petiční archy můžete stahovat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …