Petr Báča: I přes spokojenost OPECu je na posouzení dodržování dohody na omezení produkce ropy brzy

23.01.2017 9:40

Máme za sebou první schůzku komise, jež by měla dohlížet na dodržování loňských dohod producentů ropy na omezení její těžby. Zástupci pěti států v čele s předsedajícím Katarem se shodli na tom, že vše prozatím probíhá podle plánu. Tedy že dohoda je dodržována a že zahrnutí producenti doposud snížili těžbu ropy asi o 1,5 miliónu barelů denně (z avizovaných cca 1,8 mb/d). Se slovy chvály nešetřil ani ministr pro ropu z Ruska Novak, který uvedl, že vše jde zatím nadmíru dobře. Ministr al-Falih ze Saúdské Arábie navázal na své předchozí výroky z Davosu a uvedl, že prodlužování současné dohody po půl roce nemusí být třeba, respektive že je předčasné o nich mluvit. V případě, že těžaři dodrží své závazky plynoucí ze současné dohody, tak by se globální zásoby ropy měly vrátit do blízkosti svých pětiletých průměrů.

Petr Báča: I přes spokojenost OPECu je na posouzení dodržování dohody na omezení produkce ropy brzy
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Ačkoliv schůzka producentů dopadla dle očekávání - to znamená, že v této fázi (cca tři týdny po vstoupení dohody v platnost) lze jen těžko očekávat něco jiného než vyjadřování spokojenosti - tak na místě stále zůstává obezřetnost. Jak již poznamenala minulý týden Mezinárodní energetická agentura (IEA), na zhodnocení toho, zda je dohoda dodržována, je stále příliš brzy.I když jsou statistiky o produkci a spotřebě ropy a ropných produktů zatíženy značnou mírou nejistoty, tak se však zdá, že komentáře ministra al-Faliha možná spíše zrcadlí přání producentů než pravděpodobnou budoucnost.

Odhady IEA (ani EIA) nejsou s výše nastíněným tempem poklesu zásob příliš kompatibilní. Kromě toho, ani tržní indikátory nenaznačují, že by se v tuto chvíli na trhu s fyzickou ropou dělo něco zásadního. Pravda sice je, že cena ropy po loňském listopadovém zasedání OPECu vzrostla asi o pětinu. O skutečném stavu fyzického trhu však spíše než absolutní výše cen ropy vypovídá tvar forwardové křivky (viz například dopady intervence IEA v červnu 2011). A ta prozatím skutečně žádné převratné změny (jako například náhlý nedostatek ropy na trhu) nenaznačuje.

Uvidíme, s čím producenti přijdou na další schůzce. Ta by se měla odehrát ve druhé polovině března v Kataru. Do té doby již budou k dispozici první odhady produkce za leden a únor a možnost posoudit, jak se dohodu daří naplňovat, bude přece jen větší.Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …