Petr Báča: Pozornost komoditních trhů se stále více obrací směrem k nabídce

04.12.2013 12:29

Hlavní události týdne máme sice stále ještě před sebou, neboť zasedání ECB i zveřejnění pravidelných měsíčních dat z amerického trhu práce za listopad nás teprve čekají, avšak i čísla publikovaná doposud upozornila, že situace na trzích komodit se v mnoha ohledech mění. Jako připomínka tentokrát posloužila data o náladě v americkém průmyslu v podobě indexu ISM za minulý měsíc, která výrazně pozitivně překvapila.

Petr Báča: Pozornost komoditních trhů se stále více obrací směrem k nabídce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Pomineme-li obligátní reakci ceny zlata, která na růst amerických tržních úrokových sazeb a posílení dolaru zareagovala výrazným propadem, tak zajímavá byla především odlišná reakce mědi a ropy Brent jakožto cyklických komodit. Ačkoliv cena ropy po zveřejnění čísel dosáhla na dvou a půlměsíční maxima, tak cena mědi podobně jako cena zlata klesala, i když ne zdaleka tak razantně. Část vysvětlení se může odvíjet od relativně menšího podílu USA na celosvětové spotřebě mědi než je tomu u ropy. Jádro pudla však spíše tkví v momentálně odlišné nabídkové situaci.

Zatímco cena mědi je v posledním roce až dvou pod tlakem plynoucím z rychle rostoucí produkce měděných koncentrátů (produkce dolů podle údajů ICSG rostla v prvních osmi měsících meziročně o 10 %) a čeká se v podstatě “pouze” na to, až se tento nárůst ještě výrazněji než doposud projeví na trhu s rafinovanou mědí, tak cena ropy se pohybuje plus mínus kolem loňského průměru. Výrazné zvýšení produkce lehké vázané ropy v USA a rostoucí těžba v dalších zemích prozatím nedokážou výrazněji převážit neočekávané výpadky produkce. Poslední připomínkou v tomto směru jsou znovu se vynořivší problémy v Libyi. Ty přitom mají spolu s nižším exportem ropy z Íránu kvůli sankcím západu lví podíl na neplánovaných odstávkách produkce ve světě. Co se týče zmíněného Íránu, tak historicky první výraznější krok k dohodě se světovými mocnostmi na omezení jeho jaderného programu je sice pozitivní zprávou, avšak z krátkodobého pohledu bilanci nabídky a poptávky na trhu s ropou zřejmě nijak zásadně neovlivní.

Je patrné, že doby, kdy komodity reagovaly na stejné podněty (jako například QE) obdobně, jsou za námi a pozornost trhů se začíná obracet od poptávky čím dál více k nabídce.

Petr Báča
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …