Petr Bartoň: Zánik soukromí v podání TOP 09

02.05.2016 15:08

Poslanec TOP09 Rom Kostřica připravil do „protikuřáckého“ zákona sérii změn, které mnohé poslance zaskočily. Zatímco většina z nich usiluje o odstranění nelogičností, chyb a neobvyklé tvrdosti navržených zákazů, zákonodárce Kostřica jde opačným směrem.

Petr Bartoň: Zánik soukromí v podání TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom Kostřica

Řada jeho pozměňovacích návrhů obsahuje krajně kontroverzní nápady, včetně zákazů kouření na jakémkoliv pracovišti nebo ve společných prostorech bytových domů. I samo ministerstvo zdravotnictví uznalo, že jsou v rozporu s dalšími zákony a principy ochrany soukromí. Sněmovní zdravotní výbor proto těmto návrhům podporu nevyslovil.

Autem to začíná, čím to skončí?

Pozitivní stanovisko výboru si tak odnesl pouze zákaz kouření v automobilech, v nichž se nacházejí osoby mladší 18 let, jinak hrozí absurdně vysoká pokuta až 5000 korun. Kouřit v autě, v němž se nalézá dítě či mladistvý, je pochopitelně špatné. Zdravý rozum zároveň říká, že pokud dospělý kouří, jistě tak nečiní jen v autě.

Ne všechny negativní jevy ve společnosti  je však vhodné řešit zákazem ze zákona, neboť jsou situace a okolnosti, kde už stát vůči svým plnoletým občanům zasahovat nemůže a ani nemá, nechceme-li jim upírat svéprávnost. Takovým místem je soukromý prostor, jakým je například obydlí anebo osobní automobil. Stát nemůže svou vůli prosazovat tak hluboko v soukromí svých plnoletých občanů, má-li zůstat demokratickým.

Pokud poslanci schválí tento zákaz, určitě přijde záhy na řadu myšlenka, že by podobné omezení mělo platit kdekoliv jinde či dokonce kdekoliv. Kostřicův návrh tím otevírá dveře dalšímu omezování osobní svobody dospělých.

Budou děti udávat své rodiče?

Návrh z pera poslance TOP09 přináší i praktické problémy: zejména vynutitelnost, bez níž je jakékoliv nařízení bezzubé. Dopravní policie by však rozhodně neměla s ohledem na počty mrtvých na silnicích kapacitu případné nové nařízení stále kontrolovat a vynucovat, navíc k navržené změně ani neměla policie možnost se vyjádřit. A když policisté přečin neuvidí, jak bude viník označen? Jak represivní orgán pozná, kdo z přítomných dospělých kouřil? Mají snad policisté kvůli tomu vyslýchat posádku včetně dětí a mladistvých, aby nedej bože udávali své příbuzné či jiné dospělé ve voze?

Vedle samotného znění pozměňovacího návrhu je pikantní i jeho politické pozadí. Zatímco předseda TOP09 Kalousek se pasuje do role ochránce svobody občanů a podnikatelů, jeho vlastní poslanec v tichosti prosazuje jeden z nejzásadnějších průlomů do soukromí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.