Petr Bednář: Proč současné vládní garnituře vadí cigarety a tolerují alkohol a drogy?

07.10.2016 18:02

Vládní návrh zákona s názvem O ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který byl politiky i novináři zkrácen kvůli zjednodušení na Protikuřácký zákon, přestává naplňovat svůj původní záměr.

Petr Bednář: Proč současné vládní garnituře vadí cigarety a tolerují alkohol a drogy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Mluví hlavně o zákazu kouření a škodlivosti nikotinu. Tabáku se týká také většina pozměňovacích návrhů, především o cigaretách se mluvilo na středečním zdravotním výboru Sněmovny a bude i následně při debatě ve Sněmovně i Senátu. Kam se ale vytratily ostatní návykové látky?

Drogy a alkohol se dostaly na okraj kritiky. Zřejmě jsou podle našich zákonodárců méně nebezpečné než cigarety. Drogy jsou už dnes k dostání úplně všude, a to i blízko škol, alkoholu začala holdovat mládež i mladší patnácti let. Už skoro nikam se nebude moci  v případě přijmutí navrhovaného zákona sice chodit „na cigáro“, dát si panáka a nebo jointa bude ale stejně jednoduché jako dnes. Až to vypadá, že stále více promyšlenějším zakazováním cigaret, otvírají naši zákonodárci dveře tvrdším a daleko nebezpečnějším návykovým látkám, tedy hlavně drogám a alkoholu.

O cigaretách a jejich nebezpečnosti se v souvislosti s tímto zákonem snad už napsalo úplně všechno, včetně vyčíslení škod, které kuřák našemu státu způsobí než zemře. O tom, jak nebezpečný je alkohol, a hlavně drogy, které se stávají součástí skoro každé zábavy ještě nedospělé mládeže, se přestává skoro mluvit.

Jednání zdravotního výboru Sněmovny to ve středu jen potvrdilo. Vymýšleli se takřka dokonalé kličky, aby se nesmělo kouřit ve věznicích, v autech, kde jede dítě mladší patnácti let, a nebo dokonce doma u otevřeného okna, aby kouř neohrozil kolemjdoucí chodce, nebude se kouřit v zoologických zahradách.  O tom jak účinně zamezit nejen dětem přístup k drogám a alkoholu se ale nediskutovalo vůbec. V nadsázce se začalo v kuloárech mluvit o tom, že mezi politiky je možná více konzumentů alkoholu a drog, než kuřáků cigaret, a proto mají takové priority.

Navrhovaný zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek je špatně sepsaný a nemá nárok být uveden do praxe. Na jeho znění začalo ministerstvo zdravotnictví pracovat již za předchozí politické garnitury pod vedením ministra Hegera a od té doby se do hotového textu jen doplňuje, přepisuje a dopisuje. Jak takový výtvor může dopadnout je každému jasné. Již dnes je celkem patrné, že horkou jehlou přešívaná novela se dostane při připravovaném jednání ve Sněmovně a v Senátu pod nový těžký atak v podobě  stovky dalších pozměňovacích návrhů. Pokud opravdu projde, bude tak nepřehledný a nekontrolovatelný, že bude následně novelizován a zbytečná debata bude odstartovaná nanovo. Kolik času a peněz už stál tento celkem zbytečný zákon.

Zbytečný ale určitě není pro současnou vládu a jejího premiéra Sobotku. Při jednání zdravotního výboru Sněmovny to potvrdil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Když se začalo mluvit o připravených nových pozměňovacích návrzích členů zdravotního sněmovního výboru, jak ještě rafinovaněji zahnat kuřáky do kouta, začal je prosit, ať už nic „nevymýšlí“, že mu jde o jediné, zákon nechat v co možná nejpodobnější variantě té současné vládní, protože jen tak má šanci Sněmovnou projít. Ani jemu ale nevadilo, proč se výbor nezabýval otázkou boje proti alkoholu a drogám a soustředil se jen na kouření.

Původně hlavně novináři zkracovaný název návrhu zákona „O ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek“, měl jasný důvod. Celý název je zbytečně šroubovaný a dlouhý a problematika zákazu kouření je mediálně nejatraktivnější. Proč se ale úplně v souvislosti s novou legislativou přestalo mluvit například o potírání konzumace alkoholu a drog, lze jen těžko vysvětlit. Že by tabáková lobby utrpěla porážku od výrobců alkoholu a dealerů drog?

Petr Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …