Petr Bílek: Chvála nevyjetých cest

21.11.2016 8:20

Jezdit letos v Čechách autem je výsostná otrava, když máte být někde včas. Vždycky někde vjedete do vesnice, kde se rozhodli zkrášlit dosavadní kanalizaci evropskými penězi nebo konečně zbourat ruinu, jež ohrožovala okolí. Taky dost mostů je v opravě. Podaří-li se vám přestat litovat ztraceného času a najetých kilometrů, uvědomíte si, že všechny ty stavební práce včetně opravy D1 vás učí vlastivědě, že vám otevírají oči, že vidíte věci, kolem kterých jste svištěli po desetiletí, a nikdy jste je neviděli.

Petr Bílek: Chvála nevyjetých cest
Foto: pixabay.com
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Tam, kde jste léta překonávali bez povšimnutí vodní toky, najednou v dlouhých objížďkách máte čas pochopit pojmy jako povodí, rozvodí, ústí a přítok. Vstupujete do krajiny daleko autentičtěji a najednou chápete, že potok je přírodní překážka a že řeka stavěla lidem odjakživa do cesty problém, jak ji překonat. Méně už ale potom chápete, proč například ten miniaturní most v obci Loděnice potřeboval na opravu víc než rok. Zkrátka se dá říct, že katastrofální stav české infrastruktury nás zbavuje automobilové slepoty a že nám navrací prapůvodní radost z cestování.

Dostat se z Prahy do Benešova znamená už dlouhá desetiletí jízdu po nejslavnější české autostrádě. Zvolit však v dnešní době tuto trasu rovná se dobrovolnému vložení hlavy do oprátky. Dálnice je past a opravy u Benešova začínají díky své popularitě v Zelené vlně kandidovat na Zlatého slavíka. Vyhledávač překvapivě nabídl kratší variantu vedoucí přes Štěchovice a Netvořice, když respektoval zákaz mýtného. Potřeboval jsem se dostat do benešovského Muzea umění a designu, protože tam mělo proběhnout slavnostní předání ceny Františka Hrubína, kterou inicioval Klub pražských spisovatelů a která s podporou středočeského hejtmana odměňuje spisovatele se zvláštním osobním nebo tvůrčím vztahem k tomuto regionu. Zlatý podzim vyhnal na sklizená pole mezi Vltavou a Sázavou srnky, nad krajinou kroužili dravci a poklid zrezivělých konstrukcí bývalých zemědělských družstev zval do nostalgie.

„Jdou Josef Padevět se ženou Marií,/ Marie nechce dát z náruče raneček/ z peřiny přehozené vlňákem a zdá se,/ jak je tak skloněna, že na něm pospává,/ lesnaté vrchy vyrůstají nad ně, ale/ oblaka plná sněhu se jich nepouštějí./ Sestupují k Lešanům, mají obejít/ ves a dát se pod Huštinami k Štrachovci." Hrubínova svatá trojice putovala mou hlavou k Lešanským jesličkám, zatímco jsme my, má žena Jana a já, po cestách také tak málo zřetelných objížděli uzavírku za Netvořicemi přes Chleby a Chářovice. Věž Konopiště nás z „lesnatého vršku" sledovala osamocené na prázdných podvečerních silnicích, auto se plížilo chladnoucím vzduchem. Kam se uložily ty děje všechny, vždyť je to jen o něco víc než ubohých sto let od arcivévodovy smrti, a jako by tady nikdo o ničem nevěděl. Střední Čechy pro mě v sobě mají jakýsi tajemný dar zapomnětlivosti. Z vršků není vidět do daleka a leccos se za nimi skryje. Bída, krev, zpupnost i velikost díla.

Františku Hrubíne, Vaši cenu letos obdržela básnířka Jana Štroblová. Ale v kraji to vypadá, jako by i šeptat o tom někdo zakázal.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…