Petr Bílek: Mládí tváří v tvář

04.03.2017 14:57

Hádám, že příští módní vlna se odehraje ve znamení rafinovaných záplat, jak zákony vln kážou.

Petr Bílek: Mládí tváří v tvář
Foto: pixabay.com
Popisek: staré fotografie, ilustrační foto

To množství promyšlených otvorů, jež dnes zdobí oblečení mladých, svou svůdnost brzy vyčerpá. Tvar děr, jejich umístění, zřetězení či druh lemování má jen konečný počet variací. Navíc se patrně časem začnou množit chronické záněty kolene nebo stehenního svalu. Počínaje minisukněmi a vysokými podpatky, ještě se ani jedna stylová perioda neobešla bez vlivu na rozpočty zdravotních pojišťoven. Zatím ale svěží lidská těla momentálně odmítají zateplovací tendence tak horoucně doporučované obytným budovám. Lidská těla rozhodně netouží po tom, aby byla tepelně pasivní. Naopak. Vyzařování energie oslepuje svou razancí a kůže volá kůži. Přímo a bez krytí. Můj pohled z blízkosti vlastní termické smrti není s to se ubránit údivu a jistému druhu úcty vůči odvaze projevované každodenně a za každého počasí. Když si vzpomenete, že ještě před pár dny hrozily na procházce omrzliny i solidně zabalenému člověku, nemůžete se prostě ubránit vytržení z tak razantního náporu otužování, jež osvědčuje naše mládež. To nejsou trhani z nouze a nezbytí, jejich uvážlivá odrbanost je dobrovolná a šíří se jako záchvat solidarity.

Odhodlá-li se k této oděvní eskapádě zralejší subjekt, v případě mužů to zavání lehkým mentálním deficitem, u žen bych hádal na vrozenou koketnost nebo naprosté zoufalství. Díra je signál na každém těle, záleží na okolnostech, jak bude případným adresátem vnímána, jak bude její sdělení dešifrováno a jak nakonec pochopeno. Díra je sdělení. Zůstaneme-li u mediálního analytika McLuhana, který tvrdil, že médium je sdělení, uvědomíme si, že jiným médiem než masitá noha její matky je sedmnáctiletá gymnazistka. Ovšem v prvním případě se víc nasmějeme. Oblíbená hospodská moudrost, že fotbal nemá logiku, platí i v tomto případě.

Možná se vám to stává taky. Když se náhodou dívám na staré fotografie ze šedesátých let a vidím dlouhovlasé mladíky v dole rozšířených kalhotách, je mi jich jaksi zvláštně líto a cítím trapnost patrně právě proto, že jsem k nim patřil. Ano, takhle příšerně jsme vypadali a byli jsme na to dokonce hrdí. Připomínka této doby se mě týká, zatímco při pohledu na snímky z první republiky nebo Rakouska-Uherska nic takového nepociťuji. Kafka v klobouku nevypadá trapně, Kaiser v uniformě je milý neškodný čumáček. Kdyby se řízením nepravděpodobné náhody některé z dnešních selfies uchovalo a po dvaceti letech by si dnešní rozedranci mohli prohlédnout, jak fešně se čepejřili v desátých letech jednadvacátého století, připadli by si taky tak zaskočeně a příšerně překvapeni? Je člověku vždycky tak tváří v tvář vlastnímu mládí?

Vzhledem k tomu, jak naše společnost zvyšuje rychlost zastarávání, jak je posedlá upgrady, jak se nestydí produkovat stále více šmejdů místo trvalých předmětů, myšlenek a tvarů, jen silné osobnosti v budoucnu odolají vnějším tlakům a nestanou se nevolníky mód. V komunikační společnosti se vůbec nezmenšuje míra iracionality. Naopak. Podívejte se, jak se množí problémy s podvodnými a lživými obsahy na internetu. Internet dává iracionalitě křííídla.

Období záplat otevře kreativitě designerů obrovské možnosti.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…