Petr Bílek: Nosit kolty?

20.08.2016 13:31

Je znát, že prezident Miloš Zeman už dlouho nejel žádnou českou hromadnou dopravou. Projevuje se i to, že nezakusil standardní provoz na pozemních komunikacích bez houkaček a doprovodu. Uniká mu proto, kolik magorů se vyskytuje v jedné jediné tramvaji, zapomněl, jak mnoha občanům planou oči vztekem a nespokojeností a jak jen s krajní námahou zvládají svou agresivitu. Jako by nestačila auta vydaná nerozvážně do rukou Čechů, doporučuje hlava státu, aby se občané ozbrojovali.

Petr Bílek: Nosit kolty?
Foto: pixabay.com
Popisek: Zbraň - ilustrační foto

V současné evropské civilizační situaci platí, že monopol na násilí má stát. Jeho instituce převzaly odpovědnost za veřejný pořádek a bezpečnost občanů. Dá se tedy prezidentské výzvě rozumět tak, že se této výhradní odpovědnosti stát zříká? Jde o rezignaci před ztajenými výzvami, jež zatím zůstávají lidem skryty, nebo se jedná jen o názor, ze kterého se, jak to u prezidenta známe z některých předcházejících případů, nestřílí?

Připusťme ale, že nejde o kampaň na podporu českého zbrojního průmyslu a že občané v dobré víře uposlechnou otcovské výzvy. Jak by vypadala praktická zbraňová politika? Nikdo, kdo absolvoval vojenskou službu, nezapomene, jak otravné je pravidelně pucovat lauf, který má i krátká palná zbraň. Občan po večerech u televize hadříkem hladí tělo kvéru a jemně nanáší olejíček, aby nám to nerezlo, aby to bylo funkční. A vzpomínáte si, jak nerado se z takové načančané zbraně střílí? Už jen představa, jak jeden výstřel zaneřádí pistolku, vám bude bránit stisknout spoušť. Někdo to zkrátka rád čisté. Vybaven železem měl by občan chodit do hospody? Kde jinde narazí na šíleného střelce, kterého by mohl včas sejmout? Jenže přiznejme si, že šance, že budete mít štěstí a zrovna do vaší restaurace se predátor dostaví, je malá. Toho zbytečného nošení a neelegantně vzdutých kapes!

Pořiďte si radši medvídka mývala

K jakým jiným příležitostem se zbraň hodí? Samozřejmě střelba do vzduchu při vítězství českých hokejistů ve světovém poháru. Návštěva zlodějů ve vašem bydlišti. To ovšem předpokládá, že budete doma, a to se v naprosté většině loupeží nestává. Je pravda, že když se vrátíte do bytu obráceného vzhůru nohama a zbaveného cenností, doma držená zbraň vám může pomoci zkrátit vlastní utrpení.

Je ale možné, že prezident, vědom si poválečných událostí s banderovci, předvídá, že krajem se začnou potulovat ozbrojené bojůvky migrantů. Pak by byl ovšem důvod proměnit vesnické domy v kulometná hnízda a nedat ani píď zadarmo. Čeští, moravští a slezští myslivci budou v takových případech jistě pohotově nastupovat do místních domobran a armáda vyšle alespoň po jednom odborném poradci do každé obce, snad na to mužstvo vystačí.

Mezi klasické střelecké disciplíny patří revoluce a občanská válka. Tanula na prezidentově mysli některá z těchto variant? To zůstává hlubokým tajemstvím. Zatím se naštěstí chystají demokratické volby, zemi se migranti vyhýbají jako čert kříži a teroristé si pod značkou CZ představují spíš odpočinkovou a rekreační zónu, kterou je potřeba udržovat v dosavadním klidu, aby bylo kam se uchýlit po akci v místech, jež jsou mediálně víc sexy. Takže si pořiďte radši medvídka mývala.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …