Petr Bílek: Přindite na Besedu

18.09.2016 18:15

Dnes a zejména ve městech se lidé zvou na pivo nebo na oběd či večeři do hospody. Firmy a ministři zvou na snídaně, asi proto, že ranní byznys dál doskáče. Pozvat někoho domů, to už bývá projevem buď blízkého vztahu, nebo pýchy, když chcete, aby vám záviděli byt, dům nebo zahradu.

Petr Bílek: Přindite na Besedu
Foto: pixabay.com
Popisek: Setkání - ilustrační foto

Za mého dětství na moravském venkově se lidé, když jim byl někdo zvlášť sympatický nebo ho dlouho neviděli a najednou ho potkali na cestě, loučívali: „Přindite na besedu." A beseda byla obřad, to nebylo postávání mezi dveřmi. Trošku se doma poklidilo a hlavně napeklo a uvařilo. Nikdo nikam nespěchal, protože nebylo kam. Vyprávělo se dlouze a posluchači poslouchali. Pobízelo se jen k jídlu a pití. Přítomné děti neměly hlas ani poradní a skákat do řeči dospělým žádné ani nenapadlo, neboť s ústy pootevřenými vyhlížely obraty příběhů a průpovídky hostů. Některé znaly už zpaměti, jiné oslňovaly nečekaností. Besedovalo se.

"Na překrásném Malostranském náměstí, pod vznešeným dohledem kostela sv. Mikuláše a s výhledem na monumentální hrad – sídlo českých králů, stojí novorenesanční budova tak zvané Malostranské Besedy. Místo, které si pražští občané zvolili jako místo setkávání, sdružování, besedování a přátelského prožitku. Ve druhém patře budovy, v komorním sálku s malovaným stropem a příjemným barem poskytujícím lehké občerstvení je příjemná scéna umožňující představení a možnost zábavy i potěšení krásným slovem a komorní hudbou. Spojení řeči, dramatu s emocí a sílou virtuozity hudebníků, tak bezprostředně a blízko návštěvníkům, vytváří neobvyklý a hluboký zážitek. O ten se snažíme." Tyto věty napsal režisér a herec Jan Kačer. Chtěl jimi postihnout, co si lze představit pod pravidelnými večery, na které zve spolu s dramatikem a režisérem Vlastimilem Venclíkem. Poté, co jsem několik setkání absolvoval, přijal jsem s potěšením pozvání obou organizátorů, abych se na večerech podílel aktivně a aby se jejich partnerem staly Literární noviny. Po prázdninách jsme si to zkusili poprvé, a jelikož snad věc nedopadla nejhůř, sejdeme se večer 21. září v 19.00 zase. V programu Malostranské Besedy se ten večer jmenuje U knihovny s Petrem Bílkem. Budeme besedovat.

Přinesu dvě knihy. Jednu pro hlas Kateřiny Holáňové, druhou pro Jana Kačera. Chtěl bych volně navázat na svou letitou rubriku z Literárních novin, kde pravidelně komentuji svou úpornou četbu. Představím autory a z přečtených ukázek by mělo publikum poznat, jestli se vyplatí jít do knihovny nebo do knihkupectví. Tyto hovory o literatuře by měly na přítomné působit, jako kdyby narazili na ukazatel směru v nejhustší džungli. A možná se podaří i něco navíc. Přindite se přesvědčit.

O tom, co se už v Besedě podařilo, Jan Kačer napsal: "Díky talentu a píli Venclíkově jsme hráli už několik jeho her majících značný ohlas pro svůj humor a bystrost ironického pohledu. Četla se skvělá hra Euripidova v překladu Topolově a dále budeme inscenovat hry Josefa Topola, který bydlel několik domů od Besedy a je tady vlastně domácím autorem. Hrála se hra Bergmanova – Po zkoušce. Besedoval s námi pan Zdeněk Mahler, Jitka Smutná hrála a zpívala, o výtvarném umění povídal krásně Jaromír Zemina. Plánů, vlastně lehce dosažitelných je nepřeberně. Scéna nepotřebuje kostýmy ani jiné divadelní prostředky, všechna zodpovědnost a důraz je krásném textu, poctivém herectví, empatii a hudbě."

Beseda není přednáška, besedu tvoří všichni, kdo se účastní. Má-li se z večera stát zážitek, potřebujeme vás. Na shledanou ve středu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …