Petr Brandtner: Kozel do vlády?

10.11.2017 17:33

Do víru spekulativních tanců posledních dnů na téma kandidáti do vlády přidávám svou trošku do mlýna aneb „kozel zahradníkem“.

Petr Brandtner: Kozel do vlády?
Foto: archiv
Popisek: Jan Burian, ředitel Národního divadla

Z velmi blízkého okolí Jana Buriana, t.č. ředitele Národního divadla, prosakují informace o usednutí dotyčného do ministerské židle v Nostickém paláci, přičemž sám Jan Burian prý očekává nabídku z úst Andreje Babiše v řádu dnů. A nehodlá o nabídce přemýšlet ani krátce, neboť není většího žijícího odborníka na poli kultury. Připomeňme si, že Jan Burian je prvním ředitelem Národního divadla bez koncepce ( poslední termín odevzdání 30.11.2017) a v nedávné době se proslavil i jako iniciátor a i tvůrce návrhu zákona o veřejné kulturní instituci, který smetla vláda ze stolu zejména z důvodu tvrdě zamítavého stanoviska Ministerstva financí (ještě pod vedením Andreje Babiše). Zákon nejenže porušoval stávající legislativu daňovou a rozpočtovou, ale umožnil by „vyvádět“ státní majetek včetně národních kulturních památek. Náš zákonotvůrce tedy pravděpodobně usoudil, že jeho přesun do exekutivy napomůže celé akci Transformace Národního divadla zřetelně výrazněji.

Hleďme tedy na ty veletoče – nepolitické Národní divadlo s písemně vydaným zákazem vstupu politiků na jeho půdu vysílá svého odpolitizovaného šéfa přímo do ministerského křesla. Zavzpomínejme na zahájení působení Jana Buriana ve Zlaté kapličce s vervou nekompromisně tepat do politických poměrů, tj. uvedením inscenace „Miloš Ubu“, která se zapsala do análů vrcholným nevkusem nepřijatelným i pro nepříznivce Hradu.

Doufejme tedy, že spekulace „ Jan Burian – člen vlády „ bude označena za kachnu ve smyslu „Eliška Kaplicky se rozhodne v řádu dnů…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…