Petr Brandtner: Libušino proroctví 2016?

26.09.2016 11:05

Dlouho ožehavé téma rekonstrukce Státní opery Praha leží v mysli nejen zaměstnanců Národního divadla, ale také odborné veřejnosti a v neposlední řadě ředitele Národního divadla Jana Buriana.

Petr Brandtner: Libušino proroctví 2016?
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

Při slavnostním zahájení 134. sezony dne 29.8.2016  ředitel ND sdělil, že nás dělí hodiny od vyhlášení vítěze dodavatele rekonstrukce SOP. Hodiny běží a žádné informace se nedostávají. Tedy nechme věštit Libuši.

„Ve čtvrtek 1. července 2016 by měla být zahájena zásadní rekonstrukce objektu Sta´tni´ opery (SOP), jeji´ho za´zemi´ i prˇilehle´ provozni´ budovy. Stavebni´ pra´ce maji´ by´t ukoncˇeny v roce 2018“. (Tisková zpráva Ministerstva kultury ČR). Ve skutečnosti se odehrály v budově SOP představení 1.7. La Traviata, 2.7. Turandot, 12.7. A tančím dál – galavečer k 70. narozeninám Vlastimila Harapese.

Vývoj odhadovaných nákladů se od roku 2011 dodnes navýšil o 500 milionů korun. Vládou konečná schválená částka činí 933, 13 milionu, bez DPH.„V souladu se zákonem jsme rozlepili obálky uchazečů o veřejnou zakázku, které předložíme výběrové komisi. Přihlásilo se sedm subjektů.“ uvedl mluvčí ND 21. 7. 2016.  Dle odhadů velikosti zakázky můžeme předpovědět, které firmy se do výběrového řízení přihlásily.

Prvořadá je role bývalého ředitele divadla J. K. Tyla Jana Buriana, garanta dostavby „Nového divadla“ v Plzni i poté, co byl sporně jmenován ministryní Hanákovou do čela ND.  „Plzenští“ na bývalého ředitele nevzpomínají příliš v dobrém. Jan Burian, jako ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni započal se stavbou Nového divadla, které bohužel očekávanou pompu nepřineslo. Naopak. Plzeňský magistrát je díky Novému divadlu zapleten do soudních sporů o proplacení víceprací za 40 milionů korun. K jakým „účelům“ jsou využívané peníze z víceprací, si lze jen domýšlet. Město Plzeň zastupuje ve sporu advokátní kancelář Kocián, Šolc, Balaštík, jaká náhoda. Ředitel ND využívá služby této advokátní kanceláře i nyní a proplácí jí za služby mnohaciferné částky. Na druhé straně sporu je stavební firma HOCHTIEF. Položme si otázku, jak si vyložit případnou situaci, kdyby právě tato firma ve výběrovém řízení uspěla?

Vzhledem k politickému vedení Ministerstva kultury (MK ČR), totiž KDU-ČSL, se nám otvírá další otázka. Luděk Sekyra, developer, „polepšený" bývalý funkcionář SSM (společný jmenovatel s ředitelem Burianem), miliónový sponzor KDU-ČSL, přítel ministra Mgr. Daniela Hermana KDU-ČSL. Jaký by mohl výt vliv tohoto developera? Stačí si přečíst informace o společnosti Sekyra group a.s.. Zde malý výčet zakázek: Národní technická knihovna (příspěvková organizace MK ČR), Žižkov City - Nákladové nádraží Žizkov (prohlášené za kulturní památku Ministerstvem kultury atd. Může to něco znamenat i pro osud rekonstrukce SOP?

Metrostav, Skanska, Eurovia, Stavby silnic a železnic, Inženýrské a průmyslové stavby, Viamont a další firmy budou mít zajisté zájem o zakázku kolem miliardy korun. Je velice pravděpodobné odvolání účastníků výběrového řízení, tedy další prodloužení stavby, které má údajně skončit v roce 2018. Jak celá věc dopadne, to by dnes uměla vyvěštit opravdu jen ta bájná Smetanova Libuše.

Petr Brandtner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …