Petr Brandtner: Politické Národní divadlo

18.09.2017 14:21

Národní divadlo vzplálo kauzou „agitační“ návštěvy volebního lídra a ministra zahraničích věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Dalo by se říci, že od dob požáru v roce 1881, se o Zlaté kapličce tak často a s takovým emočním nábojem nepsalo ani nemluvilo. Je zřejmé, že dle skutečností, které média zveřejnila, doutná Národní divadlo již delší dobu, ale politici v rolích hasičů stále nehasí. Doufejme, že se stát ke své příspěvkové organizaci nezachová maccešsky a začne situaci ještě před volbami řešit. Vždyť každý hlas bude v nadcházejících volbách potřebný.

Petr Brandtner: Politické Národní divadlo
Foto: archiv
Popisek: Jan Burian, ředitel Národního divadla

Ředitel Národního divadla Jan Burian jako statutární orgán této instituce, odpovědný za její chod, má nepochybně s řízením Národního divadla značné potíže, a je zřejmé že Zlatou kapličku pod kontrolou nemá. Pod kontrolou má Burian ale zcela jistě vrcholový management Národního divadla ( mimo jiné nespočet uměleckých ředitelů), dále tzv.“ garančí radu ND „(poradní orgán ministra) a pár kolegů ředitelů divadel, kteří se opětovně a „překvapivě „ vyrojili jako signatáři Otevřeného dopisu ministrovi Zaorálkovi.. Na počátku svého mandátu Burian do tisku opakovaně deklaroval, že mu jde zejména o tzv. „odpolitizování“ divadla ( aniž by ovšem dodal, co si lze pod tímto procesem představit). „Odpolitizování“ umělecké instituce je pro sluch veřejnosti zvučnou mantrou , ale proč tedy Burian z titulu své funkce zneužívá značku „Národní divadlo“ k politickým kauzám, které vrhají na divadlo stíny poněkud pochybné?

Jan Burian - mistr petic a otevřených dopisů.

Miloš Zeman - prezident

Uběhl již skoro rok od kauzy „stýčka Brady“ a setkání ministra Hermana s Dalajlámou. Tehdy byl ředitel Burian členem Petičního výboru na ochranu demokracie a spoluatorem výzvy, k veřejnosti, která burcovala k občanskému neklidu. Cituji :„Naše svobody jsou už delší dobu ohrožovány politickou mocí. Nejvyšší ústavní činitelé v dopise čtyř slibují oddanost Čínské republice. Čínská vláda povýšeně reaguje, že po slovech musí následovat činy. Tato hanba nás vrací do minulosti. Když to bude nutné, stávkujme. Sedmnáctého listopadu se opět sejděme na náměstích a zvažme další kroky, nutné na ochranu demokracie. My do Ruska a Číny nepatříme! Chtěli jsme zpět do Evropy, ne do Hulvátova,“ stojí mimo jiné ve výzvě.

Podle mluvčího Národního divadla Tomáše Staňka výzvu podepsaly desítky osobností. Kromě Buriana také ředitel Činohry Národního divadla Michal Dočekal, novinář a dramatik Karel Steigerwald, herečka Eva Salzmannová, Vojtěch Dyk, Jiří Bartoška a další. Z jakého důvodu se vyjadřuje a angažuje v celé této záležitosti mluvčí Národního divadla, se lze pouze domnívat. Případně se přihlásit k myšlence Buriana o odpolitizování této instituce.

Lubomír Zaorálek – ministr zahraničích věcí

Ministr Lubomír Zaorálek se dne 7. 9.2017 sešel na pozvání předsedy odborů s předsedy odborových organizací a se zaměstnanci divadla. Jednali ohledně navýšení platů v kultuře a dalších akutních otázkách, jako například o nejasném směřování Národního divadla, jelikož neexistuje řádně schválená koncepce vedení a rozvoje ND.

Jan Burian ovšem reagoval zcela překvapivým způsobem. Zaútočil na ministra zahraničích věcí, na své zaměstnance i odborové předáky. Obvinil ministra, že svou návštěvou zasáhl zcela nekorektně do kolektivního vyjednávání. Byl to jasný vzkaz pro již určeného zprostředkovatele, který bude řešit spor mezi vedením a odbory. Dále v Otevřeném dopise Zaorálkovi můžeme číst: „Z uvedeného je zřejmé, že jste zneužil Národní divadlo k předvolební agitaci. Pokusil jste se navíc vytvořit dojem, že se o věc zajímáte, aniž byste si opatřil dostatečné a relevantní informace. Ostře se ohrazujeme proti takovémuto postupu a doufáme, že jde o neprofesionalitu vašeho volebního štábu, a ne o zlý úmysl. Zodpovědnost je ovšem na Vás. Umělecká tvorba i umělecké instituce musí být nezávislé a spravovány podle transparentních pravidel. Nezneužívejte žádné divadlo pro volební reklamu! Važte si nezávislosti umělců v divadlech i jinde!“

Pod otevřeným dopisem jsou nepřekvapivě podepsaní opět stejní věrní a poslušní členové managmenetu divadla, dále novinář a dramatik Karel Steigerwald se svou chotí Evou Salzmannovou, členové garanční rady Milan Uhde, Jan Hančil, Jiří Šesták, a již výše uvedený Vojtěch Dyk, signatář výzvy k občanskému neklidu.

Otázkou zůstavá postoj Milana Uhdeho. „Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu“ je psáno v LISTINĚ ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD Vlastní rukou podepsan Milan Uhde.

Vrcholem politické nestrannosti je fakt, že Národní divadlo vydalo v reakci na návštěvu Zaorálka Příkaz pro všechny zaměstnance v tomto znění:

„Vzhledem k události ze dne 7. 9. 2017 s okamžitou platností zakazuji jakékoliv formy politické agitace a předvolebních setkání na půdě Národního divadla. Národní divadlo je a musí být nadále institucí naprosto apolitickou, nejen s ohledem na Statut ND, ale i s požadavkem na absolutní uměleckou svobodu.“ Petr Kofroň, Umělecký ředitel Opery Národního divadla

Vladimír Putin a ruský právní řád

Jan Burian se s velkou odvahou pustil do politických hrátek i směrem ke své rodné zemi, Rusku. Jmenovaný je totiž ředitelem 25. ročníku festivalu Divadlo v Plzni. Organizátoři tohoto festivalu protestují proti zatčení ruského režiséra Kirilla Serebrennikova, jehož ruské úřady podezírají ze zpronevěry státní dotace. Režisér loni v Plzni hostoval a Burian zdůraznil, že jde o jednu z nejdůležitějších postav evropského soudobého divadla. Cituji:„Je natolik úspěšný, že se nepotřebuje podvodně přiživovat na ruském divadle. To ho neživí, živí ho zahraniční hostování. Vyvěsíme petici proti jeho zatčení, kterou zašleme ruskému velvyslanectví a české vládě. Chceme, aby ji podepisovali občané, ale hlavně čeští divadelníci. Je to politicky motivovaný zásah a týká se to i nás. Evropské divadlo, z něhož ruské nevyjímáme, by mělo být jedna svobodná rodina,“ řekl.

Dne 12. 12. 2016 zveřejnil Blesk.cz reportáž „Odkud vládne ředitel Národního divadla?“ Je zde odstavec o zajímavých dokumentech. Cituji Buriana: „Tyhle dopisy jsem si zarámoval, když byla ta aféra ohledné mého jmenování. První dopis mě tak jmenoval ředitelem, druhý mě hned první den z funkce odvolal a třetí mě zase vrátil zpátky do funkce. To mám tedy na památku mého jmenování a odvolání,“ sdělil vtipně Burian. Logicky z toho vyplývá touha ředitele mít tuto sbírku kompletní. Za vším tedy hledejme snahu získat závěrečný čtvrtý dokument s odvoláním. Pak je třeba Buriana ocenit, že pro to dělá maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…