Petr Brandtner: Zásadní průlom divadelním ředitelům navzdory

08.11.2017 10:45

Vláda na svém zasedání dne 6.11.2017 schválila novelizaci nařízení vlády č.222/2010 Sb., „Katalog prací“, které stanovuje platové zařazeni zaměstnanců ve veřejné správě. Touto novelou dochází k zásadnímu průlomu v možnosti zařadit členy špičkových kolektivních těles na stejnou úroveň, která dosud (od 90.let) příslušela pouze členům České filharmonie.

Petr Brandtner: Zásadní průlom divadelním ředitelům navzdory
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Po mnoha letech neúspěšných pokusů o nápravu tohoto stavu, kdy se Ministerstvo kultury vyhýbalo podniknout příslušné kroky, se podařilo úředníky tohoto resortu přesvědčit a za významného přispění zejména Jakuba Hrubého, předsedy ZO Unie profesionálních zpěváků Národního divadla a prezidenta Unie orchestrálních hudebníků Jiřího Dokoupila, dosáhnout narovnání diskriminačního stavu.

Členové nejprestižnějších uměleckých těles, tj. orchestrů, sborů i baletních souborů by měli být od ledna 2018 začleněni do vyšších platových tříd alá Česká filharmonie. Nejedna se přitom bezpochyby jen o soubory Národního divadla v Praze a Pražského filharmonického sboru, ale po právu i o kolektivní tělesa regionálního charakteru, pokud dosahují a splňují kvality Katalogem prací stanovené.

Je třeba také poukázat na skutečnost, že vedení Národního divadla od počátku tvorby a připomínkování zmíněné novely Katalogu prací vznášelo zásadní protiargumenty, tedy nejen že se nezasazovalo o spravedlivé zařazeni členů sboru a orchestru na úroveň ČF, ale dokonce vyslovilo s touto změnou nesouhlas. Stejně tak bojkotovala proces novelizace Katalogu prací v části Kultura i Asociace profesionálních divadel, člen Unie zaměstnavatelských vztahů, v jejímž čele stojí Stanislav Moša a členy výboru jsou Jan Burian, ředitel ND Praha a Jiří Šesták, senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…