Petr Bystroň: Předvolební boj by měl probíhat na ostří nože

22.09.2017 20:01

V Německu žiji už třicet let, ale nepamatuji podivnější předvolební období.

Petr Bystroň: Předvolební boj by měl probíhat na ostří nože
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Německo i celá Evropa stojí na křižovatce dějin, výsledek voleb ovlivní významně osud celé Evropy. V příštích čtyřech letech se bude rozhodovat o osudu eura, o nenávratném předání podstatných částí státní suverenity na EU, o dalším masivním omezování svobod a práv občanů a hlavně o dalším průběhu stěhování národů z Afriky a Blízké- ho východu do Evropy.

Německo se už teď potýká s negativními průvodními jevy migrantské vlny z roku 2015, jako je zvýšená kriminalita, drasticky zvýšené zatížení systému sociálního zabezpečení a samozřejmě i s islamistickým terorismem.

Normální by proto bylo, kdyby zuřil předvolební boj na ostří nože. Současná konstelace na politické scéně vypadá tak, že v klíčových otázkách jsou si všechny strany establishmentu zajedno, pouze AfD zastává opačné názory. Dělicí čára tedy probíhá mezi stranami establishmentu na jedné straně a AfD na straně druhé. Logicky by se tudíž v médiích měly diskutovat argumenty pro a proti koncepci obou protichůdných proudů. Nic takového se ovšem neděje.

AfD jako by neexistovala. Média nevysílají nic o jejích programových bodech. Zpravodajství o AfD se téměř výlučně točí kolem (pokud možno negativních) personálií. Vedle toho je obyvatelstvu prezentována zcela uměle vytvořená inscenace souboje mezi Martinem Schulzem a Angelou Merkelovou. Reálně se tento souboj ale vůbec nekoná, protože vyprchaný bruselský aparátčík Schulz nemá ani špetku naděje volby vyhrát.

Ve své trapné snaze vyhnout se ožehavým tématům imigrace, terorismu a kriminality, kteréžto ale fakticky jsou těmi, které hýbou společností, se strany establishmentu snaží upoutat pozornost voličů různými nesmyslnými tématy a návrhy, které ovšem zákonitě nikoho ze židle nezvedají.

A tak se němečtí voliči doklopýtají k volebním urnám a zvolí si na další čtyři roky Angelu Merkelovou. Ta si pak bude moct vybrat mezi SPD, FDP a Zelenými, kterou z těchto tří se nabízejících zlikviduje tím, že ji vezme do vlády. Pro voliče bude výsledek zcela lhostejný, protože všechny tyto strany se v podstatných otázkách dnešní doby nijak neliší. I proto spolu tvoří v zemských parlamentech koalice v libovolných kombinacích. V opozici budou určitě komunisté a AfD. Otázkou je, jak silná tato opozice bude.

Petr Bystroň, předseda bavorské AfD

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…