Petr Cvrk: Otevřený dopis panu Miloši Zemanovi

15.12.2017 9:42

Jsem ovšem hluboce přesvědčen o tom, že tak krásná a tradicemi, kulturou, duchovní a intelektuální kvalitou bohatá země jako je Česká republika si nezaslouží prezidenta, který hájí její zájmy v hlubokém nesouladu s nejvyššími duchovními komoditami, které nám Universum poskytuje: respektem, pokorou, důvěrou, úctou, sounáležitostí, pravdou, přátelstvím a láskou!

Petr Cvrk: Otevřený dopis panu Miloši Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente Zemane,

téměř symbolicky je to dnes přesně rok, co jsem stejnou formou a cestou oslovil v jiné věci Vašeho předchůdce prof. Václava Klause. Rok, který český národ přivedl k prahu volby prezidenta republiky.

Jako každý občan této země, kterému její osud a vývoj není lhostejný aktivně a podrobně sleduji dění na společenské i politické scéně, a především události posledních dnů mě vedou k tomu, abych se osobní účastí zapojil do aktivit, které by mohli vést k tomu, že z blížících se voleb prezidenta republiky neodejdete jako vítěz. Myslím, že našemu národu ta jedna pětiletá zkušenost stačila.

Je o Vás všeobecně známo, že si libujete v citátech a bonmotech, jeden s antickým původem bych pro Vás také měl: „Dobře vládnout se dá jen spokojenému a šťastnému národu“. A český národ šťastný není a jsem přesvědčen, že v tomto stavu se nacházíme již téměř dvacet let, jen v těch posledních létech se morální a hodnotový stav společnosti dramaticky propadl na úroveň doby normalizačního procesu totalitního režimu.

Domnívám se, že startérem upadající morální, duchovní, hodnotové a koneckonců i ekonomické úrovně národa byl dokument, který považuji za všechny principy demokratického zřízení, zájmy občanů a státu jako takového naprosto poškozující a nerespektující. Dokument, který dále považuji za vůbec nejtragičtější svým dopadem pro národ od dob podpisu Mnichovské dohody.

Mám na mysli Vaši a Klausovu Opoziční smlouvu. Pakt, který odstartoval Vaše působení premiéra vlády, která učinila ve svém volebním období nejvíce fatálních a národ především ekonomicky dehonestujících rozhodnutí.

Rozhodnutí, která s naprosto v moderních dějinách politiky nepřijatelnou podporou opozice vedla k regulérním „krádežím“ státního majetku, k neomalenému porušování tehdy platných zákonů, k neoprávněnému obohacování „vyvolených“ v řádech miliard korun na úkor zájmu občana.

Jistě si sám vzpomenete na rok 2000, kdy s pádem IPB a její sanací byla vytvořena dodnes neotřesitelná impéria, vyjma těch, která byla beztrestně a cíleně „vytunelována“, byť jim ještě několik let „zachránkyně situace“ zn. ČSOB pomáhala mnohamiliardovými injekcemi s téměř nulovou reciprocitou.

Bylo to jistě „veselé“ období pro vládnutí a pro tvorbu impérií, rostly nám mediální skupiny, dařilo se hutníkům a energetikům, boom prožívaly chemické a potravinářské koncerny a skupiny, obchod se sklem a porcelánem bylo přece to „naše“ národní stříbro.

A co z toho všeho má dnes občan-volič, pane Zemane? Pouze „krutou zkušeností“ krytý státní dluh s osobním dopadem na každého z nás!

Nebudu Vás dalekosáhle unavovat, byť je čas pouhou psychologickou veličinou, velmi si jej cením.

Nečekám od Vás to, že byste se pouštěl do diskuze o Vaší přímé odpovědnosti za tato tragická a národ jednoznačně poškozující rozhodnutí, natož abyste ze své odpovědnosti pro nás pro všechny vyvodil osobní důsledky a odešel z veřejného života.

Vidím to dnes zcela jinak.

Myslím, že by si volič zasloužil před svým rozhodnutím, komu dá svůj hlas v „občanské soutěži o majestát“ naprosto rovnou a transparentní startovní čáru, tedy dostatek informací, na ty má dle zákona právo a mnohdy i nárok.

V posledních létech jsem těch faktografických informací pocházejících z velké části především z období Vašeho účinkování v pozici „odpovědného“ předsedy vlády nashromáždil tolik, že jsem se díky tomu stal terčem vyhrožování, sledování, fízlování a vydírání. Marně jsem se sám sebe ptal: proč? Proč to všechno mám vědět, proč se to všechno ke mně dostalo? Proto, abych byl pronásledován? Určitě ne! Všechno má daleko hlubší význam…

Pochopil jsem, že je to všechno pro dobro a že s těmi informacemi mám naložit v zájmu celku.

Pane Zemane, nebyl jsem, nejsem a nikdy nebudu Vaším voličem, jako člověka Vás jen z podstaty bytí toleruji a nijak si Vás nevážím, což ovšem není žádným objektivním faktorem.

Jsem ovšem hluboce přesvědčen o tom, že tak krásná a tradicemi, kulturou, duchovní a intelektuální kvalitou bohatá země jako je Česká republika si nezaslouží prezidenta, který hájí její zájmy v hlubokém nesouladu s nejvyššími duchovními komoditami, které nám Universum poskytuje: respektem, pokorou, důvěrou, úctou, sounáležitostí, pravdou, přátelstvím a láskou!

Pane Zemane, nezapomínejte, prosím, na to, že Čechy jsou zemí statečného lva!

A pro mě jako pro občana, by prezident měl být tomu lvu stejně statečným a spravedlivým srdcem!

Obávám se, že toho Vy ovšem nejste schopen…

Po zvážení všech osobních rizik s tím spojených jsem dospěl k závěru, že je mou občanskou povinností udělat v souladu se svobodou slova a Ústavou vše možné a pokusit se Vašemu znovuzvolení prezidentem republiky zabránit.

Stále věřím, že národ ještě není na takovém morálním dnu, aby neporozuměl významu seriózních, byť přinejmenším šokujících informací a dokumentů o událostech, za které, domnívám se, nesete jako tehdejší premiér a současný prezident zcela logicky přímou odpovědnost.

Vzhledem k tomu, že nad jiné uctívám rovný a férový způsob jednání, píši Vám tento dopis pouze jako prolog s tím, že zcela mimořádně souhlasím s panem Babišem alespoň v tom, že bychom si neměli náročnými podrobnostmi kazit Vánoce, naopak bychom měli načerpat síly pro nové budoucí výzvy, které nám všem osud dle svého uvážení přináší.

Nečekám potlesk, uznání, plácání po zádech či jinak projevené sympatie stejně smýšlejících občanů, dokonce počítám i s tím, že mi média naopak opět „naloží“ a můj společensko-mediální výzor dostane spoustu ošklivých šrámů.

Přesto všechno, pane Zemane, budu mít dobrý a svobodný pocit, ať už Vás osud zavane kamkoliv.

Pocit čistého svědomí oproti Vaší lhostejnosti.

A lhostejnost, jak známo, je jediným lidským projevem, který láska nikdy neodpouští.

Přeji Vám hodně štěstí

Petr Cvrk
Česká republika, občan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…