Petr Dobrý: Paní Koukalová prosazuje princip kolektivní viny

13.12.2017 15:30

České reprezentantce Gabriele Koukalové k problematice účasti ruských sportovců na olympiádě

Petr Dobrý: Paní Koukalová prosazuje princip kolektivní viny
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Vážená paní Koukalová,

na svém svém facebookovém účtu uvádíte, že jste přesvědčená o tom, že by měl MOV ruským sportovcům start na olympiádě paušálně zakázat. Dále doslova uvádíte: "Nevím jak vy, ale já jsem jednoznačně pro to, aby se z dopingu udělal plošně trestný čin a Rusům se neumožnil start na olympiádě."

Jste velice populární sportovkyní, přesněji řečeno byla jste. Ovšem podobné výroky vám rozhodně na oblíbenosti nepřidávají. V prvé řadě prosazujete princip kolektivní viny, který je jak v recentní době tak i v současnosti naprosto nepřijatelný a žádný právní ani řád ani neprávní normativní systém jej neznají. Uvedeme několik analogií.

Několik Čechů bylo přistiženo při krádeži v obchodě v Rakousku. Znamená to tedy, že je třeba Čechům zakázat vstup do Rakouska?

Ale vraťme se ke sportu. V hokejovém utkání udělají dva hráči z jedné pětky faul. Znamená to, že je třeba vyloučit celou pětku ze hry. Ale ještě křiklavější případ. Při fotbalovém utkání několik hráčů na každé straně udělá několik faulů. Znamená to snad, že je třeba vyloučit obě mužstva a utkání předčasně ukončit?

Na druhé straně řada sportovců Spojených států amerických používala doping opakovaně dlouhodobě. Poukazujeme na dva nekřiklavější případy, cyklistu Lance Armstronga a atleta Justina Gatlina. Přesto nikdo nevolá po vyloučení amerických cyklistů nebo atletů z olympiády. Zejména ne z Ruské federace.

A pokud jde o „výrobu“ plošného trestného činu z dopingu, tak takový názor raději nebudeme ani komentovat, nesvědčí příliš vysoké úrovní právního vědomí.

Jistě, pokud je někomu prokázán doping, nechť je potrestán podle platných pravidel. S tím s Vámi souhlasíme. Ale nic více ani nic méně.

Ovšem jak ve sportovních tak právnických kruzích panují i jiné názory. Ty naopak hlásají, že sportovci jsou novodobí gladiátoři a jako takoví nechť činí, co uznají za vhodné. Bude to na jejich riziko. Zde bychom uvedli opět dva demonstrativní příklady, francouzské cyklisty R. Poulidora a J. Anquetila. Zatímco Anqutil vítězil, kde se dalo, Poulidor byl „věčně druhý“. Ovšem Anquetil zemřel v 54 letech a Poulidor žije. Proč? Anquetil se dopoval alkoholem zatím Poulidor nikoliv. Ale to jsme trochu odbočili.

Jedno se Vám ale musí uznat. Okolnost, že nezávodíte, nesvádíte na Rusy. Na rozdíl od svého kolegy Šlesingera, který své velice chabé výsledky v této sezóně zastírá útoky na ruské sportovce.

Pokud jde o Váš zdravotní stav, tak jako populární sportovkyně jste samozřejmě pod drobnohledem veřejnosti. A za této situace mlžení kolem Vaší nemoci, která Vám znemožňuje závodit, je přinejmenším podezřelé. Vždyť dnes v době CT přístrojů, ultrazvuku, magnetické rezonance atp. není problém odhalit příčinu jakékoliv nemoci. Druhé řešení je prohlásit, že se k této věci nebudete dále vyjadřovat. Ale tomu, že příčinou Vašeho onemocnění je změna stylu běhu věří jen málokdo.

My Vám přejeme uzdravení a úspěchy na sportovním poli. Ovšem úvahy o dopingu, jeho trestání apod. byste, jako absolventka střední umělecko - průmyslové školy, měla rozhodně nechat povolanějším. Váš kolega Šlesinger nechť Vám není příkladem. Ten už nikdy nic nevyhraje. Ale Vy toho můžete vyhrát ještě mnoho.

Mgr. Petr Dobrý, bývalý metodik ASVS Dukla Liberec
Stanislav Kvasnička, bývalý fotbalista Tatranu Chrast
Ladislav Přibyl, bývalý juniorský reprezentant ČSSR v kopané
JUDr. Petr Šáda, bývalý člen lyžařského oddílu RH Pardubice a RH Chrudim
Miroslav Verner, bývalý fotbalista TJ Kostomlaty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty