Petr Duchoslav: Babiš argumentuje hulvátstvím

06.10.2015 19:30

V pořadu Otázky Václava Moravce se střetli dva úhlavní nepřátelé současné politické scény - Miroslav Kalousek z TOP 09 a ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Ač nemám v oblibě bývalého ministra financí Kalouska, jeho vystoupení bylo na rozdíl od jeho protějšku klidné a vyrovnané. Babiš naproti tomu plnil roli pouťového vyvolávače, který až na pasáže o zadlužování ČR pro svá tvrzení většinou postrádal věcné argumenty. Ty si vynahrazoval hlasitým hulvátským chováním a neustálým skákáním do řeči.

Petr Duchoslav: Babiš argumentuje hulvátstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Kdo sledoval pořad V. Moravce, určitě očekával oboustrannou verbální přestřelku dvou našich výrazných politických hráčů. Slovní salvy však padaly výhradně z úst A. Babiše, který nedokázal prakticky celý pořad udržet klidný a věcný tón diskuse. Ta mimochodem nebyla ani dobře řízena ,,nestranným" redaktorem V. Moravcem, jenž vzrušenou debatu nebyl schopen ukočírovat.

Kalousek měl podle mého názoru instrukce od svých poradců, že tím ,,zlým" má být pouze A. Babiš a od příštího předsedy TOP 09 se mají slovní útoky jen odrážet. A nutno dodat, že tato taktika mu vyšla, protože se uměl většinou ovládat. Babiš, a opakuji, že nemám Kalouska v oblibě, jej celý pořad častoval nejrůznějšími urážkami a invektivami. Naopak, na konkrétní dotazy redaktora o novém zákonu o veřejných zakázkách odmítl odpovědět. Možná proto, že hrozí, že Babiš již nedosáhne na neklukrativnější státní zakázky, které jakoby mimochodem získával v minulosti a samozřejmě i dnes.

Zde je jasně vidět, na jakých základech vlastně celé hnutí ANO stojí: na jednoduchých a stále se opakujících formulacích o zkompromitování všech politických stran v minulosti. Politický marketing je tak jasně převládajícím faktorem k oslovení voličů a podle něj se hnutí bez ideového zakotvení a pevného programu řídí. Na debatě to bylo v některých fázích vidět dostatečně.

A. Babiš znovu dokázal, že ,,firemně" uvažující ministr postrádá schopnost věcné argumentace. Není na ni zvyklý ani od svých politických soupeřů. Argumentaci ani při řízení Agrofertu potřebovat nemusel, stačilo bouchnout do stolu. Jeho snaha implementovat standardní firemní procesy do státní správy je nejen snahou o zúžení prostoru politických oponentů, ale současně i možným ohrožením parlamentní demokracie jako celku včetně jejích institutů. V debatě s M. Kalouskem se tak technokraticky uvažující Babiš obnažil v tomto směru více, než bylo jeho záměrem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…