Petr Duchoslav: Babišův Matrix - jsi se mnou, nebo proti mně

02.12.2015 17:26

Na ČT byl před nějakou dobou vysílán zajímavý dokument V. Klusáka Matrix AB, který odhalil pravou tvář člověka, který je v mnohonásobném střetu zájmu – ekonomickém, politickém a mediálním.

Petr Duchoslav: Babišův Matrix - jsi se mnou, nebo proti mně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiše dokument popisuje jako osobu, která žije ve vlastní „bublině“, v níž v podstatě žijí (či existují) Babišovi nejvěrnější, a mimo tuto bublinu se nachází válečná zóna, na níž vicepremiér svádí každodenní boje se svými oponenty. Babiš vyjádřil s finálním vyzněním dokumentu ostrý nesouhlas a zvažuje proti filmařům právní kroky. Zřejmě se domníval, že Klusák o něm natočí nekritickou apoteózu.

Klusák ve svém filmu skvěle demaskoval Babišovy charakteristické vlastnosti – nedůvěřivost, netrpělivost, podezřívavost, netoleranci, naprostou absenci empatie. A mohli bychom pokračovat ve výčtu dále. Dokument ukazuje, jak má ministr financí k obrazu svému stvořený velmi jednoduchý svět, který se dělí toliko na dvě skupiny – přátelé (věrní) a ti druzí (rozuměj nepřátelé). Podobnými myšlenkovými procesy byl prodchnut i někdejší „superguru“ a zakladatel obskurního spolku Věci veřejné V. Bárta.

Babiš dává nahlédnout pod pokličku svého života, a to i mimopolitického. Zajímavé je, že střet zájmu už vůbec neřeší. Ostatně, jím vlastněná média mají za úkol svým psaním tento stav v očích veřejnosti „normalizovat“, brát mnohonásobný střet zájmu v demokratické společnosti za úplně běžnou věc. Jeho absurdita vynikne v momentě, kdy jsou v rámci předvolební kampaně na stáncích ANO jen tak mimochodem vyobrazeny Kostelecké uzeniny.

Babišovi evidentně v průběhu natáčení došlo, že dokument je k němu značně kritický (viz např. projekt Čapího hnízda, kdy měl Babiš čerpat spornou dotaci 50 milionů korun z prostředků EU), což je s ohledem na jeho osobní situaci jen dobře.

Závěrečné resumé pak ukazuje Babišovu pravou tvář: Udělali jste na mě podraz, zvážím proti vám určité kroky, protože můj skutečný obraz (ne)politika, podnikatele a majitele mediálního domu byl hrubě zkreslen. Klusák však na konci svého filmu argumentuje na rozdíl od ministra financí logicky, nezaujatě a věcně.

Dokument byl z mého pohledu vyvážený a Klusák se snažil v průběhu natáčení vystupovat „z pozadí“ (stejně jako to dělá např. dokumentaristka H. Třeštíková) a prezentovat své subjektivní názory jen minimálně. Učinil to až v závěrečné konfrontaci, kdy Babiš svůj finální obraz ve filmu hodnotí značně negativně, až hystericky. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.