Petr Duchoslav: Ministr Drábek manažersky selhal

03.02.2012 15:07

Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 J. Drábek manažersky nezvládá přechod na nový systém výplaty sociálních dávek.

Petr Duchoslav: Ministr Drábek manažersky selhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Situace již dospěla do takového stadia, že zaměstnanci Úřadů práce musejí povinně bez nároku na náhradu mzdy jít o víkendu do práce a pracovním vypětím kolabují. To proto, aby ,,doladili“ systém, resp. software, který je neoptimalizovaný a chybný a přes nějž jsou příslušné dávky vypláceny. Software totiž nebyl ani řádně otestován, jeho uvedení do provozu bylo překotné a ministerstvo evidentně též rozeslalo novou metodiku Úřadům práce pozdě...

Výsledkem je totální chaos, který na Úřadech práce panuje, lidé se bojí, že nedostanou své peníze včas. Drábek sliboval, že na konci ledna tohoto roku budou všechny předmětné dávky lidem vyplaceny, ale nestalo se tak, protože se to jednoduše nestihlo. Je zajímavé, že ministr nadstandardně honoruje své manažery, když ani nejsou schopni zajistit řádné spuštění tohoto systému. Ministr práce a sociálních věcí, který si zvlášť zakládá na kvalitě manažerské práce, v tomto směru úplně selhal a měl by proto na svůj post rezignovat, tak, jak je politickým standardem v západních zemích.

Drábek označil ještě minulý týden hektickou situaci panující na Úřadech práce za ,,mediální fikci“ a prohlašoval, že ,,vše je funkční“. Nyní však již mluví jinak a je připraven potrestat manažery, kteří jsou za aplikaci nového systému zodpovědní. Co je ovšem závažnější, ministr tají, které firmy se podílely na vytvoření závadného systému, který stál astronomických 184 milionů korun. Víme jen, že vítězem tendru na dodavatele špatného softwaru, je známá firma Fujitsu. V této souvislosti existuje podezření, že zakázka ,,putovala“ od firmy Fujitsu dalším subdodavatelským firmám, které se též na zakázce podílely. A mohly to být firmy s nepřímou vazbou na ministra Drábka a jeho náměstka pro informační systémy V. Šišku.

Ostatně ministerstvo je v této záležitosti skoupé na slovo a úzkostlivě si hlídá informace, které půjdou přes tiskovou mluvčí do éteru, protož výše uvedené podezření zřejmě skutečně existuje. Podle serveru Aktuálně.cz dokonce ministerstvo (tedy ministr Drábek) zakázalo pod hrozbou finančních postihů firmě Fujitsu zveřejnit všechny participanty zmíněné zakázky. Občan jako daňový poplatník se tak nemá šanci dozvědět, kam a komu peníze z jeho daní putují a kdo na tom vydělává.

Připomeňme, že situace na ÚP byla na konci ledna velmi napjatá a mimořádně konfliktní. Musel dokonce zasahovat antikonfliktní tým, aby zabránil možným fyzickým potyčkám, které mohly nastat po nevyplacení dávky v řádném termínu. Úředníci začali kolabovat pod tíhou nahromaděné práce a v tisku se objevila dokonce informace, že nejmenovaného informatika postihl v důsledku vyčerpání organismu srdeční kolaps. Zaměstnanci Úřadů práce jsou vystaveni velkému psychickému tlaku, protože lidé se domnívají, že za nefunkční systém mohou oni svou liknavostí. V tomto směru se tedy nejedná o žádný ,,humbuk“, jak tvrdí ministr Drábek, ale regulérní chaos, který může způsobit zaměstnancům ÚP zdravotní újmu.

Opozice i odbory vyzvaly ministra Drábka k okamžité reakci za to, že manažersky nebyl schopen danou situaci ustát. Tyto hlasy samozřejmě k jeho odchodu stačit nebudou a domnívám se, že ani Nečas nebude mít odvahu ministra odvolat, aby předešel další vládní krizi. V této době totiž ,,zuří“ mezi TOP 09 a ODS válka kvůli přijetí, resp. nepřijetí České republiky do fiskální unie, takže další případná vládní krize (i když v nadsázce by se dalo jednoapůlleté trojkoaliční vládnutí označit jako permanentní vládní krize) trojkoaliční vlády by byla velmi brizantní. Proto se Nečas k odvolání Drábka neodhodlá.

Podle mého názoru ,,Drábkova aféra“ skončí tím, že ministr Drábek odvolá pár manažerů svého ministerstva a Úřadu práce a nechá případ vyšumět do ztracena. Tak končily i předchozí krize vlády či aféry jednotlivých představitelů trojkoalice. Pro občana je to však další špatný signál o pokračující nulové politické kultuře a absenci pudu ,,politické sebezáchovy“. Ostatně nulovou politickou kulturu a nechvalně známé dalíkovské metody politické práce zde zavedla již Topolánkova vláda v roce 2007 a ,,mistrně“ v ní pokračuje i Nečasův kabinet.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.