Petr Duchoslav: ODS to rozbalí. Ale co?

22.01.2016 12:00

V Ostravě bylo uplynulý víkend politicky rušno. ODS tam pořádala další kongres, který má stranu nasměrovat k lepším (vládním) zítřkům. V tom má pomoci i kampaň, již ODS spustila již na podzim a jež nese podivuhodný název ,,Rozbal to". Ta mimo jiné slibuje sjednocení DPH v jednu sazbu, zrušení některých daní či snížení sociálního a zdravotního pojištění. Otázka, co chce ODS rozbalovat, když její vlády v roce 1997 a 2013 skončily totálním fiaskem a následnými hospodářskými problémy země. A hlavně: pokud se tímto způsobem sníží ,,po Irsku" daně, kde chce ODS vzít peníze na školství, zdravotnictví a další klíčové rezorty?

Petr Duchoslav: ODS to rozbalí. Ale co?
Foto: ODS
Popisek: ODS

V podstatě je jedno, jestli v čele ODS stojí P. Fiala nebo jiný představitel, značka této strany je nenávratně poničena. ODS si za to především může sama. V roce 1997 propukly skandály s financováním této strany, které se spojily s vážnými ekonomickými problémy, jež musela potom řešit Zemanova vláda. Stejně tak v roce 2013, kdy po skandálu ,,Nagygate" ostudně skončila i další pravicová, tentokrát Nečasova vláda, která svou škrtací a šikanózní politikou přivedla opět Českou republiku do hospodářských potíží, což se dnes snaží napravit vláda B. Sobotky.

O co tedy ODS vlastně po těchto skandálech jde? Potom, co jsem měl možnost zhlédnout podstatnou část kongresu, musím říci, že se vůbec nepoučila. Směřuje znovu k asociálním experimentům za vlády M. Topolánka, nízkým daním á la V. Tlustý blahé paměti, halasně slovy svého předsedy oprášila heslo, že podporuje jen ty ,,úspěšné" (rozuměj bohaté, ostatní jsou samozřejmě neschopní), a v neposlední řadě usiluje v co nejbližší době převzít vládu. Neoliberalismus v plné síle, chtělo by se říct.

Realita těchto dní je ovšem zcela jiná. Jakoby si mnozí straníci stále neuvědomovali, že jsou již stranou okrajovou, která měla ještě v roce 2006 35% voličských preferencí a dnes má potenciál sotva 5 - 10%. Ostatně celá pravice, nejen ODS se utápí v dlouhodobé krizi. TOP 09 spěje bez STANu k hranici nevolitelnosti a ODS svou totálně destruktivní opoziční politikou (obstrukce, které vyčítala svého času ČSSD) nemůže oslovit další voliče. Tím spíš, že tvrdé voličské jádro ODS vlastně neexistuje, neboť se přesunulo z velké míry k ANO, někteří přešli k TOP 09 ve falešné naději, že tato strana jim ODS ,,nahradí". Ale je to prašť jako uhoď. Pravice zažívá v novodobé historii českého parlamentarismu jednu ze svých největších krizí.

P. Fiala, staronový předseda ODS, nemá navíc ani charisma politického vůdce a jeho emotivní tirády jsou plejádou selektivní ztráty paměti, neschopnosti analytického uvažování a soudnosti vůbec. Pro ODS se tak otevírá v podstatě jediná možnost - přemýšlet o sloučení s dalším pravicovým subjektem a pokusit se o těsnější koordinaci pravicové politiky. Tak, jak to svého času nabízel v roce 2010 P. Nečas TOP 09, avšak ta těsnější sepjetí obou stranu tehdy kategoricky vyloučila. V obou stranách existují poměrně silné hlasy pro takovou spolupráci. Pokud to ODS neudělá a bude nadále postupovat samostatně, nebude už zřejmě v budoucnu mít co ,,rozbalovat". Naštěstí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…