Petr Duchoslav: Oddělí se Skotsko od Velké Británie?

17.09.2014 16:12

Již tento čtvrtek čeká Skotsko osudové rozhodnutí, zda setrvat ve svazku Velké Británie. Skotové se vyjadří o této vpravdě historické události v referendu.

Petr Duchoslav: Oddělí se Skotsko od Velké Británie?
Foto: internet
Popisek: Skotsko, pohled na malebnou krajinu

To, co by ještě před několika lety napadlo jen málokoho, se tento týden může stát realitou a zavdat další precedenty nejen v Evropě, ale i mimo ní. Skotsko je ve svazku s Velkou Británií již od roku 1706, kdy byl schválen Zákon o unii s platností od roku 1707. Nyní hrozí, že po 300 letech z něho vystoupí. Skotští nacionalisté totiž každým dnem sílí a není vyloučeno, že se jim jejich dlouhodobý záměr podaří úspěšně realizovat.

Skotsko se tak reálně může osamostatnit a současně s tím vyvstávají otázky, jestli se podobné případy mohou opakovat. Podobné tenze se totiž dlouhodobě objevují například v Katalánsku a nyní i v Irsku. V Katalánsku obyvatelé dávají najevo, že i oni mají plné právo na ,,sebeurčení". V případě Skotska však hrají role zejména již proběhnuvší precedenty. Když pomineme rozpad bývalé Jugoslávie v devadesátých letech a Československa v roce 1993 významnými precedenty jsou především odtržení Kosova od Srbska (dodnes tento akt neuznalo Rusko a Čína) a získání nezávislosti Černé hory na Srbsku v roce 2006 také formou plebiscitu (referenda).

Pokud se ale Skotsko odtrhne, tak mu hrozí obrovské ekonomické problémy, které samo není schopno zvládnout. Již dlouhou dobu zápasí s velkým deficitem veřejných financí a není vyloučeno, že by mohlo dopadnout jako Řecko. Není proto divu, že pro setrvání Skotska v ,,zákonném" svazku s Velkou Británií pléduje britský premiér Cameron a další politické špičky, které varují před následky tohoto kroku.

Jestliže výsledky referenda dopadnou příznivě pro odtržení Skotska, jen by potvrdily teorii, že v jednom státě (či svazku více zemí jako Velká Británie) nemohou trvale žít příslušníci několika etnicky odlišných národů. To jsme viděli například na již zmiňované Jugoslávii nebo právě v případě Československa. Není tak vyloučeno, že se za nějaký čas rozpadne i Belgie a vznikne úplně nový stát. Otázkou je, zda takový stát bude mít mezinárodně právní subjektivitu, resp. jestli bude velmocemi mezinárodně uznán, což se třeba v případě Kosova nestalo.

Na každý pád čeká Skotsko historický okamžik a možné ,,překročení Rubikonu" směrem k nezávislosti. Ostatně při připojení Skotska k Velké Británii v roce 1707 vyjádřila většina Skotů s tímto aktem nesouhlas. Možná se právě nyní tyto historické reminiscence ozývají. Na druhé straně pokud referendum rozhodne o osamostatnění Skotska, může to mít dlouhodobě negativní následky pro celou Británii a politicky a ekonomicky destabilizovat celý region.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …