Petr Duchoslav: Polčák ministrem kultury?

26.03.2013 13:20

V médiích se v posledním týdnu vyrojily spekulace o možném konci ministryně kultury Hanákové a jejím nástupci.

Petr Duchoslav: Polčák ministrem kultury?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Byli jsme svědky nepodařeného mediálního výstupu bývalého ředitele České televize a prezidentského kancléře Iva Mathé, který si tak prakticky zavřel cestu na ministerstvo a o němž se právě spekulovalo jako o nejžhavějším kandidátovi. Nyní se hovoří stále více o poslanci TOP 09 S. Polčákovi, který byl nejvíce slyšet v souvislosti s apologií nesmyslných a pro stát hospodářsky nevýhodných církevních restitucí.

Je nanejvýš pravděpodobně, že během několika následujících týdnu skončí ve svém úřadu zcela nekompetetentní ministryně kultury A. Hanáková. Za rok své práce dokázala svými nepromyšlenými rozhodnutími rozvrátit resort více než její předchůdce J. Besser. Mnoho těchto špatných kroků má však na svědomí zřejmě její náměstek M. Sankot a možná vlivní lidé z pozadí TOP 09. Nemluvě pak o trvalém boji Hanákové s významnými představiteli naší kulturní fronty, který se však v poslední době trochu zklidnil. Principiální otázkou je, kdo nastoupí po Hanákové a resort dokáže za rok, který ještě má současná vláda pravice, stabilizovat a obnovit jeho standardní chod. Pokud to bude S. Polčák, tak to s největší pravděpodobností bude znamenat krok zpět.

Polčák totiž nemá zkušenosti s řízením tak vysokého úřadu, pozbývá odbornou způsobilost k vedení ministerstva kultury. Je také příliš mladý, letos mu bude třiatřicet let. Polčák je profesí advokátem, který si před šesti lety založil vlastní advokátní kancelář a vykonává zde právnické služby. V roce 2010 byl poprvé zvolen poslancem a následně se stal předsedou ústavně-právního výboru. Pokud vím, nemá žádnou konkrétní koncepci, jak ministerstvo stabilizovat a k otázkám kultury se vyjadřoval zřídka. Podle mého názoru tak není vhodným kandidátem na ministra kultury. V této chvíli je nutné najít krizového manažera, který za rok dokáže v úřadě alespoň zajistit jeho normální chod, čehož Hanáková evidentně nebyla schopna, a svými nedomyšlenými a překotnými rozhodnutími dostala resort do stavu, v jakém se nachází dnes.

Osobně bych doporučoval na toto místo buď děkana FF UK M. Stehlíka, který se osvědčil před lety při uklidnění napjaté situace na této fakultě, která vládla po dvou předchozích děkanech (P. Kolářovi a J. Vackovi), nebo dlouholetého ředitele Národního muzea M. Lukeše. Oba dva jsou výbornými manažery a byli by schopni nastoupit ihned na ministerstvo kultury. Druhou otázkou však je, zda by z jejich strany byla ochota vést toto ministerstvo pouhý rok, protože potom s největší pravděpodobností skončí Nečasova vláda a bude vládnout v nějakém složení levicový kabinet.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …