Petr Duchoslav: Projekt Demagog odhaluje politické demagogy

24.03.2012 18:50

Dne 7. 3. 2012 byla spuštěna česká verze úspěšného projektu Demagog.sk, který analyzuje a odborně zkoumá výroky politiků v televizních či předvolebních debatách.

Petr Duchoslav: Projekt Demagog odhaluje politické demagogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s poslancem Bártou

Na Slovensku již nějaký čas Demagog funguje a politikové se tak ocitají pod drobnohledem lidí, kteří se zaměřují na plnění jejich slibů, jež dali voličům před volbami. Projekt bude probíhat pod odbornou taktovkou studentů politologie převážně z Masarykovy univerzity v Brně, kteří vždy zkonfrontují dané výroky politika s danou skutečností a tím, co například prohlašoval před volbami.

Takový projekt je určitě vítaným příspěvkem do naší velmi špatné politické kultury, která je nadále prohlubována nezměrnou arogancí Nečasovy trojkoaliční vlády. Na druhé straně musíme připomenout tvůrcům projektu, že se před volbami velmi dobře bavili nad klipem „Přemluv bábu", jehož obsah byl mimořádně hloupý. Je dobré, že v tomto směru ve vnímání skutečné politické reality došlo k objektivnějšímu posunu.

Je velká škoda, že projekt Demagog nevznikl již před klíčovými parlamentními volbami v roce 2010. Potom bychom zjistili, že výroky premiéra Nečase a prakticky všech vrcholných představitelů pravice byly pouhou snůškou lží, pomluv a osobních insinuací. Vezměme si například strašení bankrotem po vzoru Řecka, pokud by vládu po volbách převzala levice, dále hrozba vládní koalice ČSSD a KSČM v případě rozhodného vítězství sociální demokracie, „legendární" Nečasovy síťovky v přímém přenosu apod. V podstatě chtěl nynější předseda vlády říci to, že za příští levicové vlády by si mohli lidé koupit méně potravin, faktem však je, že vláda neustálým zvyšováním DPH lidem doslova luxuje peněženky, a proto právě jejich „síťovky" za vlády pravice jsou poloprázdné.

Trvalou klasikou již zůstává „škodlivé" zvyšování daní levicí, protože by to vedlo ke snižování motivace lidí na sobě pracovat a velké firmy by tím pádem odešly do zahraničí. Mimochodem v této souvislosti v roce 2006 prohlašovala ODS, že pokud by ČSSD vyhrála volby, tak má „zjištěno", že by z Česka odešlo až dvě třetiny velkých firem!

Další lží byla též výše veřejného dluhu Česka. Vezměme si například vývoj schodku státního rozpočtu za poslední tři roky vlády sociální demokracie. Když si sečteme tyto schodky, dostaneme číslo kolem necelých 250 mld. korun. Pokud sečteme schodky vytvořené za poslední tři roky vlády pravice (od roku 2009), je to necelých 470 mld. korun. Pravice vždy prohlašovala, že levice může z největší části za dluh, přitom například od roku 2008 nás vlády pravice prokazatelně zadlužily o dalších více než zhruba 600 mld. korun. Pravice nám říkala, že musí zastavit tempo zadlužování, avšak realita je jiná. Ještě ve 4. čtvrtletí v roce 2007, kdy byl schvalován tzv. Topolánkův batoh, byl hospodářský růst HDP přes 6%, dnes je růst HDP kolem 0,8%. Nečas také v hlavním předvolebním duelu v roce 2010 s J. Paroubkem říkal, že za vlády sociální demokracie se „nasekaly" stamiliardové schodky, což není pravda. Takový byl jen jeden, a to v roce 2003 (109,053 mld. korun), v roce 2009 dokázal udělat ministr financí M. Kalousek schodek státního rozpočtu ve výši 192, 2 mld. korun. Kdo však měl zájem z pravicových médií na tato fakta upozornit, zvlášť když ještě projekt Demagog nebyl spuštěn? Samozřejmě nikdo.

Nyní již také můžeme třeba říct, že vládní koalice lhala o tom, že zavede školné na veřejných vysokých školách, nyní chystá „pouze" zápisné. Věci veřejné svého času před volbami jasně deklarovaly, že nepůjdou do vládní koalice s politickými „dinosaury", jako M. Kalousek, A. Vondra a dalšími. Přitom jak víme, těsně po volbách si s nimi doslova padli do náruče. Nyní pravicové strany chystají na přechodnou dobu zavedení daňové progrese, jíž se dlouho bránili - není to též porušení jejich předvolebních slibů, že daňovou progresi v žádném případě nepřipustí? A mohli bychom pokračovat dále.

V neposlední řadě označovala naše „objektivní" média P. Nečase za jakéhosi reformátora, který tuto zemi posune progresivně vpřed, zatímco J. Paroubek byl vykreslován jako „zpátečník", který chce zavést Česko do chaosu a spolu s komunisty vrátit zemi před listopad 1989. Nyní se v plné nahotě ukazuje, že tomu je přesně naopak. Ten, kdo nás chce zavést svými opatřeními na periferii Evropy, je právě P. Nečas. Jedinou jeho výmluvou jsou hospodářská krize, kterou pravice ještě v roce 2008 důsledně ignorovala a invektivy na adresu osmileté vlády levice u nás.

Projekt Demagog, který již funguje a má vlastní internetové stránky, je tak s odstupem zhruba dvou let od parlamentních voleb, velmi potřebným nástrojem, jak veřejnosti sdělit, zda je politik opravdu důvěryhodný. Odhaluje lži politiků, jejich neplnění slibů, které svým voličům dávají. V roce 2014 před parlamentními volbami se pak provede u nás závěrečné účtování čtyřleté vlády pravice a jsem zvědav, kolik ze slibů současné vlády bude splněno, a jak se naše země hospodářsky a kulturně posune dopředu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …