Petr Duchoslav: Vojenské přehlídky v Moskvě jsou každoroční připomínkou národní oběti

19.04.2015 13:24

Vojenské přehlídky, které se konají v Moskvě vždy 9. května 1945 na počest porážky nacistických vojsk a jejich spojenců, se staly za dlouhé roky každoroční pietou, jež vyzdvihuje ruské vlastenectví, pospolitost a sílu Rudé armády a jejích vojáků, kteří položili své životy v největším vojenském konfliktu 20. století.

Petr Duchoslav: Vojenské přehlídky v Moskvě jsou každoroční připomínkou národní oběti
Foto: Archiv
Popisek: Bitva o Stalingrad

Pro samotné Rusy, jak to sám potvrdil i prezident V. Putin, se jedná o jeden z nejvýznamnějších svátků, ,,železné vůle sovětského lidu", která stála za tím, že Sovětský svaz se stal rozhodujícím činitelem při likvidaci nacistického panství. Během konfliktu ztratil Sovětský svaz přes 20 milionů obyvatelstva (z toho přes 10 milionů vojáků), což bylo s britskými a americkými válečnými oběťmi zcela neporovnatelné a nesouměřitelné číslo. Bohužel i dnes se najdou hlasy, které odsuzují konání přehlídek jako ,,zbytečný festival" demonstrace síly a zpolitizovanou událost.

V roce 2015 uplyne 70 let od konce druhé světové války (v Evropě) a Moskva uspořádá vojenskou přehlídku s veškerými poctami, které k ní náleží. V. Putin připraví i akci pro válečné veterány a přehlídku zakončí slavnostní koncert. Na defilé se pak sjede několik desítek státníků.

Jediná přehlídka, která se za druhé světové války na Rudém náměstí konala, byla 7. listopadu 1941 a přímo z ní jednotky odcházely na nepříliš vzdálenou frontu. Poté se už přehlídky nekonaly, neboť ozbrojené síly Sovětského svazu byly v plném nasazení v boji proti německým vojskům. První vojenská přehlídka se v Moskvě konala těsně po porážce hitlerovského Německa v roce 1945. Uspořádal ji Stalin spolu s maršálem Žukovem, dne 24. června 1945 jako oslavu vítězství nad síly nacismu. Přehlídky se zúčastnili nejvýraznější vojenské tváře tehdejšího Sovětského svazu - kromě Žukova to byl maršál Rokossovskij, Tolbuchin, Malinovskij, armádní generál Jeremenko a další představitelé sovětských ozbrojených sil. Poté trvalo 20 let, než sovětské vedení rozhodlo o obnovení vojenského defile u příležitosti Dne vítězství.

Jako vůbec největší vojenskou přehlídku bychom mohli označit akci k 65. výročí konce druhé světové války v roce 2010. Defilé se zúčastnilo přes 11 000 vojáků včetně Američanů, Britovů, Francouzů, Poláců, tedy bývalých válečných spojenců kooperujících v rámci protifašistické koalice. Na této události byl přítomen i tehdejší český prezident Václav Klaus. Oslavy tak předčily svým formátem i přehlídku uskutečněnou k výročí 60. let nacistické porážky, v roce 2005, jichž se také účastnila celá plejáda evropských politických špiček.

Rok 2015 tak nebude výjimkou. Do Moskvy se sjedou světoví činitelé, aby uctili Den vítězství, jeden z nejvýznamnějších ruských svátků. Prezident Zeman, který se stal mezitím terčem mediálně organizované kanpaně, se vojenské přehlídky nakonec ovšem nezúčastní. Ti, kteří do Moskvy nepřijedou, hovoří o souvislostech s tzv. anexí Krymu a událostmi na Ukrajině. Někteří ovšem nabývají dojem, zda to není výhodná záminka a zda někomu již není příliš těsné připomínání nacistického uchvatitelství Evropy, zločinů nacistického Německa a jeho přisluhovačů.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…