Petr Duchoslav: Zbytečná hysterie kolem amerického konvoje

30.03.2015 15:59

Kolem amerického konvoje, který projíždí Českou republikou a má namířeno do Německa, se vyrojilo nespočet antagonistických názorů, pohledů a také vášnivých debat.

Petr Duchoslav: Zbytečná hysterie kolem amerického konvoje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Konvoj jedoucí přes Bohumín pokračoval do Vyškova, kde vojáci přenocují

Zastánci ,,jízdy dragounů" poukazují na fakt, že se nejedná o regulérní pobyt cizího vojska, ale pouze přesun a plnění spojeneckých závazků vůči NATO, druzí ostře nesouhlasí byť jen s přítomností jakéhokoliv cizího vojska a označují ji jako porušení státní suverenity, v extrémním případě ,,okupaci". Obávám se, že tato stanoviska nejsou v žádném případě sbližitelná.

V žádném případě nechci být arbitrem obou pohledů, na druhé straně předložení ,,neutrálních" faktů také neuškodí. V roce 1999 se Česká republika stala členem NATO a má tak vůči této organizace podle taxativně vymezených bodů vůči svým spojencům závazky, které se členstvím zavázala plnit. Umožnění průjezdu amerických vojsk sice není takovým striktním závazkem či povinností, ale jedná se o významný symbolický akt, který vyjadřuje naši sounáležitost k západnímu společenství a i ke skutečnosti, že Američané před 70 lety osvobodily část okupovaného území Československa.

Ač s tím nemusíme souhlasit a můžeme mít samozřejmě sympatie k Rusku nebo k jiné zemi, členstvím v NATO jsme dali najevo svou příslušnost, která je historicky prozápadní. Nevšiml jsem si, že by nějaký vrcholný politický představitel ČR po roce 1999 měl v úmyslu vystoupit z této aliance. To udělala pouze Francie v roce 1966, když prezident de Gaulle oznámil, že země vystupuje z vojenských složek NATO, protože přítomnost cizích základen na území Francie považuje za neslučitelné s národní suverenitou.

Za druhé přirovnání některých odpůrců s rokem 1968, kdy se na území bývalého Československa nacházela tzv. střední skupina sovětských vojsk pod vedením generála Majorova (asi 70 000 vojáků), značně kulhá. Sovětské vojsko zde setrvalo až do roku 1991, americký konvoj zde projíždí a pobyde zde z logistických důvodů několik nocí. Nejedná se ani o demonstraci síly, protože demonstrace síly je v zásadě porušení územní a národní suverenity (celistvosti), která je právě dána většinou okupačním režimem. Američtí vojáci ani neplení, ani se nechovají jinak nepřístojně. Ostatně náklady na krátký pobyt vojáků hradí americká strana. Historické reminiscence by se tak měly v tomto případě používat velmi opatrně.

Sečteno a podtrženo po odjezdu amerického konvoje se vášně zcela jistě uklidní. Je třeba vědět, že poskytnutí našich kapacit pro ,,jednorázový" průjezd konvoje je důležitým symbolickým gestem vůči našim americkým spojencům v NATO. Ač nesouhlasím s mnoha kroky americké zahraniční politiky, vyhrocený antiamerikanismus je ve svém důsledku škodlivý, a proto je třeba na věci pohlížet střízlivě a nezaujatě. Česká republika má mnoho jiných palčivých problémů, které je třeba efektivně řešit, americký konvoj je jen nepatrnou kapkou v moři.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …