Petr Dufek: Akční prognóza ČNB - slabší růst & vyšší sazby

08.11.2019 21:31

Ač bylo listopadové zasedání bankovní rady delší než obvykle, ke zvýšení úrokových sazeb nakonec nevedlo. Stejně jako v září se pro zpřísnění měnové politiky našly jen dva hlasy, zatímco většina bankéřů ve světle přetrvávajících rizik a nejistot zahraničního původu zvolila taktiku vyčkávání. Hlavní úroková sazba ČNB tak i nadále zůstává na úrovni dvou procent, nicméně k vyšším sazbám se nejspíše stočí i příští debata centrálních bankéřů. Už proto, že k tomuto kroku je bude dál „nabádat“ nová prognóza předpokládající zhruba blízké dvojí zvýšení sazeb, které má ovšem už v polovině příštího roku vystřídat jejich rychlé snižování. A to dokonce možná až pod současnou úroveň. Nová prognóza je tedy ještě více akční než ta minulá, a tak si nepochybně zaslouží i větší pozornost finančních trhů.

Petr Dufek: Akční prognóza ČNB - slabší růst & vyšší sazby
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Co se tedy z pohledu ČNB změnilo? V první řadě centrální banka přehodnotila výhled růstu české ekonomiky, a to nikoliv symbolicky. Největší změna potkala výhled hned na příští rok, když byl růst HDP přehodnocen směrem dolů o půl procentního bodu. Vedle toho by měla být vyšší i inflace (už třeba kvůli zvýšení spotřebních daní) a rovněž úrokové sazby. Výraznou změnou prošel i dlouhodobě pozitivní výhled na korunu, který tentokrát vlastně žádným optimismem nehýří. Koruna by podle ČNB měla být o cca 50 haléřů slabší oproti předchozí prognóze a hranici 25 za euro by vlastně neměla pokořit ani na horizontu prvního pololetí roku 2021. A to dokonce navzdory na příští rok „naplánovanému“ 300 bodovému úrokovému diferenciálu vůči eurozóně, chtělo by se dodat.

Prognóza si opět „žádá“ akci – dokonce výraznější než ta minulá – nicméně centrální bankéři zůstávají opatrnější. Předpokládá, že zpřísnění měnových podmínek nedodá koruna, a tak jim budou muset pomoci sazby. Otázkou ovšem je, zda takové utahování je vlastně nutné v časech, kdy známky útlumu nebo minimálně dvojkolejnosti ekonomiky vidíme i v české ekonomice. Argumentovat se samozřejmě dá i vyšší inflací, nicméně vzhledem ke zpoždění měnové politiky ČNB pro příští rok vlastně ani ovlivnit nemůže. A zvlášť proto, že za inflací stojí především zdražující (a nedostatkové) bydlení včetně energií reagující na „zelenou vlnu“ přicházející z Německa. A tak pokud se během měsíce nedočkáme výrazného obratu k lepšímu v evropské ekonomice nebo se česká ekonomika neukáže jako naprosto imunní vůči cyklickému vývoji eurozóny, může repo sazba zůstat na dvojce i v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …