Petr Dufek: Auta a levná ropa řídí obchodní bilanci

08.08.2016 11:53

ČR směřuje k dalšímu rekordu, pokud jde o výši přebytku zahraničního obchodu. Postarají se o to především tuzemské automobilky úspěšně operující na rostoucím evropském trhu, ale i levné komodity, které srážejí cenu dovozu. ČR má tak i letos šanci ušetřit několik desítek miliard korun za ropu a zemní plyn a tyto peníze mohou firmy i domácnosti využít ke své spotřebě či investicím. Levné suroviny jsou tak i nadále jedním s faktorů podporujících ekonomický růst země.

Petr Dufek: Auta a levná ropa řídí obchodní bilanci
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V červnu dosáhl přebytek ochodu v národní statistice 20,6 mld. korun a byl tak o 6,2 mld. vyšší než ve stejném měsíci loni.

Jestli lze na jedné straně výsledek zahraničního obchodu vychvalovat, nelze si na druhé straně nevšimnou, že růst exportu nebyl tentokrát nijak oslnivý. Šlo o pouhé tři desetiny procenta, nicméně loňský červen byl poměrně velmi dobrým měsícem pro tuzemské exportéry, a tak se letos srovnáváme se silným základem. Proto ani slabé tempo vývozu nekazí jinak příznivý obrázek českého zahraničního obchodu.

I v dalších měsících očekáváme příznivé výsledky zahraničního obchodu, avšak je třeba počítat s tím, že na jedné straně začne cenový efekt levnějších surovin postupně mizet a na straně druhé se stále rostoucí domácí poptávka ještě více projeví v zájmu o dovážené výrobky. I tak bychom se však měli postupně dopracovat k novému historickému přebytku obchodní bilance ve výši okolo 180 mld. korun (loni 140 mld.).

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla