Petr Dufek: Brexit německé firmy nevyděsil

25.07.2016 21:04

Lehce horší než minule, ale stále lepší než se čekalo. Tak by se daly shrnout dnes zveřejněné výsledky Ifa za červenec. Ostatně už páteční PMI naznačovaly, že se není třeba obávat drastické změny nálad v německém podnikatelském sektoru. Ifo je tak opět pozitivnější, než naznačoval minulý týden zveřejněný ZEW a ukazuje, že trend německé ekonomiky se v letošním roce nijak nemění.

Petr Dufek: Brexit německé firmy nevyděsil
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hodnocení současné situace ze strany firem se dokonce mírně zlepšilo a je na obdobné úrovni jako zhruba před rokem. Naproti tomu mírně poklesla očekávání, avšak přece jen o méně než se čekalo, a navíc zůstávají i nadále nad dlouhodobým průměrem. O rozšiřujícím se po-brexitovém pesimismu německých firem, který by zasáhl investice i zaměstnanost, proto nemůže být řeč.

Podíváme-li se, jak hodnotí ekonomickou současnost a očekávanou budoucnost firmy podle odvětví, je vidět že se oproti červnu mírně zhoršila nálada ve zpracovatelském průmyslu, avšak stále je výrazně lepší než v úvodu roku. Vedle toho větší optimismus panuje mezi stavebními firmami, což fakticky odráží i pozitivní vývoj tohoto odvětví ve srovnání s dalšími zeměmi EU. Na rozdíl třeba od nás či celé EU a eurozóny prožívá německé stavebnictví příznivé časy. Obdobný optimismus panuje i mezi obchodníky, kteří těží z růstu domácí poptávky.

Celkově Ifo – byť o něco málo horší než minule – vyznívá pozitivně a nijak nemění obrázek německého hospodářství v letošním roce. Znamená to, že německá ekonomika má velkou šanci udržet si solidní tempo růstu, a to nejen díky exportu. Pro ČR to znamená, že můžeme očekávat další růst poptávky po tuzemském exportu do Německa. Vzhledem k profilaci našeho exportu bude tento trend nejvíce patrný na výkonu tuzemského automobilového průmyslu.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…