Petr Dufek: Česká ekonomika se ve třetím čtvrtletí rychle vzpamatovala z kovidového šoku

01.12.2020 13:15

Podle nejnovějších dat statistického úřadu se po dramatickém propadu ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vrátila k růstu. HDP se ve srovnání s předchozím kvartálem zvýšil o 6,9 %, čímž se umazala zhruba polovina jeho propadu z prvního pololetí.

Petr Dufek: Česká ekonomika se ve třetím čtvrtletí rychle vzpamatovala z kovidového šoku
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ekonomiku táhla ve třetím kvartálu nahoru odložená spotřeba domácností a export. České domácnosti, které nemohly realizovat svoje nákupy v důsledku restrikcí ve druhém čtvrtletí je přesunuly do čtvrtletí třetího. Zajímavé bylo, že se to týkalo zejména zboží dlouhodobé spotřeby, zatímco u služeb panovala i ve třetím čtvrtletí vyšší opatrnost. V případě exportu zase firmy doháněly skluz způsobený rozpadem dodavatelských řetězců a následnými odstávkami v době první vlny pandemie. Tyto závěry podporuje i vývoj nabídkové strany ekonomiky, kde výrazný vzestup zaznamenal obchod, pohostinství a ubytování na jedné straně a zpracovatelský průmysl na straně druhé.

Když se však podíváme na meziroční čísla, tak zůstáváme stále hluboko v mínusu. Přesto je zde vidět za třetí kvartál pozitivní posun. Z předchozích téměř -11 % se propad hospodářství zmírnil na 5 %. Výrazně negativně dopadají investice, na kterých se mj. podepisuje slabší výstavba bytů i dalších staveb. Firmy rovněž výrazně seškrtaly investice do dopravních prostředků, když na počátku korona-krize začaly zřetelně šetřit.

Za první tři čtvrtletí česká ekonomika poklesla o skoro 6 %. Vzhledem k tomu, že poslední kvartál roku bude opět v důsledku restrikcí velmi slabý, dosáhne celoroční propad zhruba sedmi procent. Proto není zatím důvod měnit náš výhled pro letošní a vlastně ani příští rok, od kterého čekáme zhruba 2,5% růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…