Petr Dufek: Česká národní banka stále bdí nad devizovým trhem

06.01.2017 20:36

Ani v listopadu ČNB devizový trh neopustila. Sice se nemusela snažit tak jako v předcházejících dvou měsících, kdy celkem nakoupila 7,6 mld. eur. Listopadová částka nakoupených eur je z tohoto pohledu docela jen symbolická. Jedná se totiž jen o 524 miliónů.

Petr Dufek: Česká národní banka stále bdí nad devizovým trhem
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Celkem za dobu trvání intervenčního režimu ČNB už v rámci intervencí musela skoupit na trhu přes 30 mld. eur, aby koruně nedovolila prolomit hranici 27 CZK/EUR. A je velmi pravděpodobné, že nejde zdaleka o konečnou částku. 

S blížícím se koncem kurzového režimu totiž budou do rozjetého vlaku spekulací (na budoucí posílení) naskočit i další poslední „opozdilci“. Na druhou stranu se dá předpokládat, že o co víc eur ČNB nakoupí před uvolněním koruny, o to hladší bude konec intervenčního režimu jako takového. Přece jen většina z těchto peněz do ČR nemířila kvůli tuzemským komparativním výhodám ale jako sázky na rychlé zhodnocení. Proto investoři neváhají za své korunové úložky inkasovat záporné úroky a podobně je netrápí ani záporné výnosy u dluhopisů. A oni budou vlastně i ti, kdo rozhodne o tom, jakým směrem se koruna okamžitě po exitu vydá. Zda zvítězí stádní efekt nebo promyšlené vybírání zisků. 

Jak se zdá, příliš se na devizovém trhu nemusela ČNB snažit ani v posledním měsíci loňského roku. Naznačuje to nejenom vývoj likvidity v bankovním sektoru, ale vlastně i dnes zveřejněné devizové rezervy. Ty v prosinci vzrostly jen o zhruba 600 mil. eur na necelých 81 mld. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla