Petr Dufek: České hospodářství ztrácí na tempu

14.11.2018 12:21

Česká ekonomika podle předběžného odhadu statistického úřadu ve třetím kvartále zpomalila. Oproti druhému čtvrtletí se HDP zvýšil o 0,4 %, v meziročním srovnání pak o 2,4 %.

Petr Dufek: České hospodářství ztrácí na tempu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výsledek výrazně zaostal za očekáváním ČNB, která předpokládala, že ekonomika naopak zrychlí na 2,7 %. Na druhou stranu toto číslo potvrzuje náš předpoklad, že české hospodářství narazilo na hranice svého růstu. Nedostává se zaměstnanců a prostor pro další expanzi tuzemských firem navíc začíná limitovat slábnoucí zahraniční poptávka.

Už bleskový a následně i první odhad německého HDP naznačil, že růst tamní ekonomiky výrazně zpomalil. Oproti předchozímu čtvrtletí došlo dokonce k poklesu o 0,2 %. Vzhledem k tomu, že důvodem byl především slabší zahraniční obchod a spotřeba, nemohlo to nezanechat stopu i na trendu české ekonomiky.

Český statistický úřad uvedl, že ekonomiku ve třetím kvartále táhla především spotřeba a ani slovem se nezmínil o dřívějším lídrovi – investicím. Proto bude tentokrát velmi zajímavé sledovat podrobná čísla, která ovšem přijdou na řadu až za několik týdnů. Dají nám vodítko, s jak výrazným zpomalením totiž můžeme počítat nejen pro zbytek roku, ale i pro rok 2019.

Ve světle dnešních čísel vypadá náš dlouhodobě velmi konzervativní odhad HDP pro letošní rok (3 %) ještě docela optimisticky.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…