Petr Dufek: Českou ekonomiku režíruje automobilový průmysl

02.09.2016 11:19

Podle zpřesněného odhadu se český HDP ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil ve srovnání se začátkem roku o devět desetin procenta. V podstatě to znamená, že česká ekonomika zrychlila svůj růst, i když meziroční srovnání až tak přesvědčivě vypadat nemusí (+2,6 %). Přesto stále musíme brát ohled na vysoký srovnávací základ z loňského druhého kvartálu, kdy ekonomika rostla o celých pět procent.

Petr Dufek: Českou ekonomiku režíruje automobilový průmysl
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

A čemu tedy vděčíme za růst ekonomiky v letošním roce? V první řadě je to zahraniční obchod, kterému se daří díky úspěšnému tažení tuzemských exportérů. Ostatně výsledky průmyslu v jednotlivých měsících i obchodní bilance napovídaly, že se druhé čtvrtletí z pohledu vývozců opravdu povedlo. Na druhou stranu však nelze zapomenout na fakt, že ve druhém čtvrtletí výrazně polevila investiční aktivita, která je docela importně náročná. Čím méně se investovalo, tím méně se i dováželo. 

Zájem investovat klesal podle očekávání nejenom u staveb, kde loni docházelo k masívnímu dočerpávání peněz z EU ze strany veřejného sektoru. Je vidět, že v investicích polevily i firmy v soukromém sektoru. Níže se posunuly investice do strojů a IT a naopak výrazně se zvýšil zájem o obnovu vozových parků firem. Investice do aut se tak mohly zvýšit o 6,6 %. 

Velkou, i když zatím ne hlavní, roli v letošním vývoji ekonomiky sehrává spotřeba domácností. Přece jen nízká nezaměstnanost a konečně i slušně rostoucí mzdy se promítají do vyšší ochoty spotřebitelů nakupovat a investovat. Přesto, jak je vidět z podrobných výsledků, to domácnosti se spotřebou až tak nepřehánějí. Meziročně utrácejí jen o 2,2 % více, přičemž ve srovnání s prvním čtvrtletím utrácejí zhruba stejně. 

Nejnovější podrobná čísla nepřinášejí žádné velké překvapení, které by si vyžadovalo nějakou větší pozornost nebo dokonce zásah ze strany centrální banky. Jestli je něco stojí více za sledování, tak je to poměrně malý růst spotřeby domácností a výrazný propad investic. Je otázkou, zda je už investiční aktivita u dna, nebo stále ještě padá. V každém případě by se její vývoj měl ve druhé polovině roku postupně stabilizovat. 

Z pohledu nabídkové strany ekonomiky je vidět, že motorem ekonomiky je stále zpracovatelský průmysl (a zejména jeho automobilová část), který se na růstu podílel zhruba z poloviny. Zbytek dodala jednotlivá odvětví služeb – nejvíce konkrétně obchod (půl procentního bodu). Stavebnictví vzhledem k jeho depresi zůstalo v červených číslech. 

Nejnovější čísla nejsou důvodem k jakémukoliv přehodnocování výhledů české ekonomiky pro letošní či příští rok. Ponecháváme proto odhad ve výši 2,5 % beze změny. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …