Petr Dufek: Dividendy stlačily běžný účet k nule

13.06.2016 14:01

Běžný účet platební bilance zakončil duben s přebytkem necelé jedné miliardy korun. Ve srovnání s předchozími měsíci, kdy se jednotlivé přebytky pohybovaly mezi 32 a téměř 44 miliardami jde o hodně velký skok dolů. Na druhé straně je to známka, že dividendová sezóna odstartovala. Podle údajů ČNB jen v tomto měsíci do zahraničí odplynuly dividendy v hodnotě téměř 29 mld. korun. Když k tomu připočteme dividendy vyplacené portfoliovým investorům a placené úroky z úvěrů a dluhopisů, tak tentokrát vlastně tyto náklady pohltily veškerý přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami.

Petr Dufek: Dividendy stlačily běžný účet k nule
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

 

Aktuální slabé číslo, které zaostalo za tržním očekáváním, však nenaznačuje obrat na běžném účtu k horšímu. Je výsledkem odlivu dividend, který je vždy obtížné přesně odhadnout, ať už z pohledu načasování, tak z pohledu jednotlivých částek vyplacených v daném měsíci. Vzhledem k rostoucí ziskovosti tuzemských firem v předchozích dvou letech se však už nyní zdá jako pravděpodobné, že odliv dividend v tomto roce zesílí. Ani tak by však neměl srazit běžný účet do červených čísel, a proto stále odhadujeme jeho celoroční kladné saldo na cca 1 % HDP.

Od začátku roku v rámci běžných transakcí do ČR připlynulo téměř 110 mld. korun. Jde především o výsledek silně přebytkové obchodní bilance založené na rostoucím exportu především strojů a dopravních prostředků na jedné straně a zvyšujícímu se kladnému saldu v rámci obchodu se službami. Rostoucí přebytek obchodu tak v posledních letech dokáže vykrývat odliv dividend vyplácených ve firmách pod zahraniční kontrolou a ještě „zbude“. V číslech za nejbližší měsíce by dividendy měly být ještě poměrně viditelné, nicméně v závěru roku se jejich role opět zmenší.

A pro úplnost se ještě stojí za to podívat na dění na finančním účtu, kde se zaznamenávají toky kapitálu. Zde nedochází v posledních měsících k žádným zásadním změnám. Je vidět, že zatímco zájem přímých investorů o českou ekonomiku pozvolna ochabuje, o to více si investoři všímají tuzemských dluhopisů. Nejspíše jde o výsledek dvou faktorů, a sice ve srovnání třeba s Bundem atraktivnějšího – i když stále velmi nízkého výnosu – státních dluhopisů a nepochybně i o potřebu volné koruny (získané třeba spekulacemi na brzký exit z kurzového systému) někam umístit.

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

13:57 Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu f…