Petr Dufek: Dobrá nálada českou ekonomiku neopouští

24.05.2016 13:36

Podnikatelská nálada i celkový sentiment v českém hospodářství v posledním měsíci opět vzrostly. Hlavní zásluhu měly průmyslové firmy, které očekávají, že se jim v dalších měsících bude dařit lépe než v úvodu roku. Přesto ve srovnání s loňským rokem jsou jejich očekávání umírněnější. Je to svým způsobem logické, když vezmeme v úvahu, jakým boomem si většina průmyslových oborů v loňském prošla a nakonec, že růst ještě rychleji není vzhledem k zahraniční poptávce příliš kam.

Petr Dufek: Dobrá nálada českou ekonomiku neopouští
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Naproti tomu padá důvěra stavebních firem. Ale ani to není překvapivé s ohledem na vývoj zakázek v posledním roce. Po silné expanzi vyvolané dočerpáváním EU fondů se nové zakázky objevují v daleko menší intenzitě. A tak si nakonec mohou mnout ruce především firmy v oblasti bytové výstavby, pokud tedy mají stavební povolení.

Docela překvapivě opatrně se do příštích měsíců dívají obchodníci. Maloobchod přitom zažívá neskutečný boom, když tuzemští zákazníci rekordně nakupují téměř vše a všude. Je však na druhou stranu pravděpodobné, že se i zde růstová tempa postupně sníží na úroveň mezi 4-5 %, což bude více odpovídat i vývoji finanční situace domácností v letošním roce.

Naladění spotřebitelů se ve srovnání s podnikateli nemění. Panuje zde optimismus – výrazně vyšší než loni – spojený s pozitivním očekáváním dalšího vývoje ekonomiky. Sice se mírně zvýšily obavy z nezaměstnanosti, avšak na druhou stranu se spotřebitelé nebojí inflace ani neočekávají zhoršení ekonomického vývoje.

Nejnovější zprávy o náladách panujících v různých oblastech ekonomiky nejsou nijak překvapivé, ani nás nevedou ke změně pohledu na letošní vývoj české ekonomiky. Z pohledu růstu se vracíme k úrovním, které jsou s ohledem na vývoj v zahraničí přiměřené, a proto předpokládáme, že českou ekonomiku bude i nadále táhnout nahoru především spotřeba domácností na straně poptávky a průmysl na straně nabídky.

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …