Petr Dufek: Index ekonomické důvěry slibuje dobrá čísla z Německa

25.10.2016 14:05

Už poslední ukazatele podnikatelské nálady v EU potěšily, nicméně index ekonomické důvěry IFO dnes nepochybně udělalo radost nejen trhům, ale možná i ECB. Tolik sledovaný ukazatel se totiž dostal na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku, když dosáhl úroveň 110,5. A potěšující není pouze agregovaná hodnota Ifa, ale i obě jeho součásti. Jak hodnocení současné situace, tak především očekávání, o nichž platí totéž, co o celém ukazateli.

Petr Dufek: Index ekonomické důvěry slibuje dobrá čísla z Německa
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ukazuje se tak, že německá ekonomika v úvodu posledního kvartálu letošního roku opět nabírá na obrátkách, a to jak zásluhou průmyslu, tak stavebnictví. Průmysl se těší z nových zakázek a současně roste i využití kapacit v tomto odvětví. Podobný vývoj panuje i ve stavebnictví, kterému pomáhá silný boom realitního trhu v Německu zažívajícího i velmi silný růst cen nemovitostí podporovaný rekordně nízkými úrokovými sazbami a rostoucí dostupností úvěrů. 

Příznivě hodnotí současnou situaci a zejména pak výhled firmy v odvětví maloobchodu. Nakonec rekordně nízká nezaměstnanost a zvyšující se mzdy jsou příjemným stimulem pro spotřebitele při jejich nákupech. Naproti tomu určitou korekci vidíme u velkoobchodu, který se v minulém měsíci sice lehce vzchopil, ale stále zůstává pod dlouhodobým průměrem. 

Nejnovější údaje svědčí o dobré kondici německé ekonomiky a zejména pak o příznivých očekáváních pro následující měsíce. Ekonomika má velkou šanci těžit z rostoucí spotřebitelské poptávky a stejně tak i z investic odrážejících se ve výsledcích stavebnictví a poptávce po dlouhodobém zboží vyráběného v průmyslu. Když k tomu připočteme oživující inflaci, tak jde nepochybně o zdravý mix, který by mohl celkem brzy – přidají-li se i s alespoň ucházejícími se výsledky další země (především Francie a Itálie), přimět ECB ke konci roku ohlásit tzv. tapering. Tedy postupné utlumování politiky kvantitativního uvolňování, respektive tisku 80 mld. eur měsíčně. 

Prozatím se počítá s ukončením této bezprecedentní politiky v březnu příštího roku, nicméně zatím se nijak příliš nehovoří o způsobu či dokonce prodlužování. Věříme, že výsledky z velké části ekonomik EMU umožní ECB postupně utlumit tisk nových eur, aby se mohla začít i normalizovat situace na zdeformovaných dluhopisových trzích. A suma sumárum, konec QE je i jedním z předpokladů pro uvolnění koruny ze svěrací kazajky kurzového režimu, jež je pravděpodobné ve druhé polovině příštího roku. 

Autor je finanční analytik.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.