Petr Dufek: Inflace stále nad trojkou

10.09.2020 14:37

Spotřebitelské ceny se za poslední měsíc celkově nezměnily. Některé zboží sice podražilo, jiné zase zlevnilo, takže se oba tyto pohyby tentokrát vykompenzovaly. Oproti červenci tak byly levnější třeba některé potraviny nebo sezónní móda, více si zase lidé museli připlatit za PHM, nové vozy nebo dovolenou.

Petr Dufek: Inflace stále nad trojkou
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace se dál drží nad třemi procenty, a tedy i nad horní hranicí cílového intervalu ČNB. Z předchozích 3,4 % sice symbolicky poklesla na 3,3 %, avšak vzhledem k hluboké recesi, kterou má česká ekonomika za sebou, jde stále o velmi vysoké číslo. Hledat za ním můžeme nejenom vyšší spotřební daně uvalené na tabák a alkohol, ale i draží potraviny a bydlení, které vyšší inflaci „zajišťují“ už delší dobu. Ani tentokrát proto nepřekvapí rychle zdražující elektřina nebo přetrvávající růst nájemného.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí

Inflační tlaky vzhledem ke svému charakteru nepolevily ani když byla ekonomika v nejhorší situaci. Na druhou stranu některé se postupně začnou rychle mírnit. Půjde především o mzdové náklady, které porostou výrazně pomaleji než třeba na začátku roku, a v neposlední řadě je možné počítat i se slabší poptávkou. Když k tomu připočteme soustavný přesun spotřebitelů do internetových obchodů, může dojít k dalšímu zostření konkurence a zmírnění inflačních tendencích ještě na přelomu roku.

V příštím roce však – pokud nedojde k nějakému zásadnímu daňovému „překvapení“ – s největší pravděpodobností inflace zamíří dokonce pod úroveň dvou procent. Jak moc a jak rychle, rozhodne i schopnost ekonomiky adaptovat se na novou koronavirovou realitu. V každém případě inflace nyní ani v nejbližších měsících nepřiměje ČNB ke změně stávajících úrokových sazeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…