Petr Dufek: K vyšším sazbám ČNB nic akutně netlačí

07.11.2019 12:03

Projednat poslední letošní prognózu a především rozhodnout o nastavení úrokových sazeb dnes čeká bankovní radu ČNB.

Petr Dufek: K vyšším sazbám ČNB nic akutně netlačí
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na zářijovém zasedání centrálních bankéřů se našly dva hlasy pro zvýšení sazeb a šéf centrální banky pak na tiskové konferenci připustil, že otázka zpřísnění měnové politiky se nejspíše vrátí na stůl i v listopadu. Vývoj v mezičase od posledního měnového sezení ČNB však ani nezmírnil vnější rizika a nejistoty (pouze opět odsunul brexit a naznačil možnost ukončení obchodních válek) a nepřinesl ani žádná povzbudivá čísla ze zahraničí, nemluvě o těch domácích. Když k tomu připočteme vývoj koruny, která výrazně snížila svůj odstup od stávající prognózy, tak důvodů k dalšímu zvýšení sazeb v čase, kdy velké centrální banky své sazby snižují, příliš mnoho nenajdeme.

Samozřejmě je možné mluvit o (dočasně) vyšších inflačních tlacích nebo přetrvávajícím napětí na pracovním či realitním trhu, avšak je otázkou, nakolik jde o argumenty v tomto čase silné, a navíc ovlivnitelné ze strany centrální banky.Ani várka nejnovějších čísel z tuzemské ekonomiky není zrovna optimisticky přesvědčivá. Výkon průmyslu v září v meziročním srovnání poklesl o 0,6 % a v plusu zůstalo jen několik málo oborů výrobou dopravních prostředků a elektrických zařízení počínaje farmacií a papírem konče, zatímco dvě třetiny oborů v rámci zpracovatelského průmyslu byly (co do počtu nikoliv podílu na výrobě) v tomto měsíci v mínusu. Nové zakázky sice skončily v plusu, avšak jde v první řadě o čísla neočištěná od výrobní inflace ani od vlivu vyššího počtu pracovních dnů, na což nelze při jejich případné „chvále“ zapomínat. Automobilový průmysl – jako nejvýznamnější část průmyslu si co do výroby i objednávek vede sice stále dobře, nicméně nelze zcela přehlédnout ani už avizované omezování výroby ve druhé největší tuzemské automobilce nebo pokles zaměstnanosti v průmyslu ve třetím kvartále. Dvourychlostní průmysl, respektive dvourychlostní ekonomika je realitou, s níž bude při svém rozhodování muset počítat i ČNB. Vzhledem k tomu, že akutně ji nic k rychlému navyšování sazeb netlačí, mohla by i tentokrát své sazby ponechat beze změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.