Petr Dufek: Korunové dluhopisy zůstávají atraktivní

28.02.2020 13:24

Zahraniční investoři dál rozšiřují své pozice na českém dluhopisovém trhu. Potvrdila i to nejnovější statistika MF, podle níž se objem korunových státních bondů v držení nerezidentů zvýšil na 600 mld. korun.

Petr Dufek: Korunové dluhopisy zůstávají atraktivní
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zahraniční investoři tak na konci ledna měli v rukou téměř 42 % celého trhu. A jak je vidět na aktuálním vývoji výnosů, respektive cen dluhopisů, nezbavují se jich ani v současné době poznamenané panikou z šíření koronaviru v Evropě.

Investoři ze zahraničí si české dluhopisy oblíbili díky jejich solidnímu výnosu – nesrovnatelně vyššímu po celé délce křivky ve srovnání třeba s německými papíry. Na první pohled se sice může zdát, že objem držený nerezidenty v čase docela kolísá, nicméně tyto výkyvy vyplývají ze splatnosti státních bondů. Je totiž evidentní, že zahraničí drží především krátké papíry a při jejich platnosti automaticky držený objem poklesne, aby hned v následujících měsících investoři za získané koruny další dluhopisy dokoupili.

Toto chování zatím zaručuje velmi solidní poptávku na primárním i sekundárním trhu, což se odráží i na výsledcích aukcí nových bondů, respektive v cenách obchodovaných dluhopisů. Současně však i drží výnosy státních papírů na uzdě a přispívá k udržování invertované výnosové křivky, která pak do značné míry kopíruje vývoj té německé. Bez ohledu na sklon nabízí stále téměř bezstarostný výnos – cca 200 bodů nad německou alternativou, navíc s potenciálem kurzového zhodnocení poté, co opadne současná panika na devizovém trhu.

Nic na tom nejspíše nezmění ani případné zhoršení vývoje státních financí v letošním roce. ČR zůstává dál jednou z nejméně zadlužených zemí v celé EU, a tak nějakých deset nebo dvacet miliard deficitu navíc tento obrázek krátkodobě ještě nijak nezkazí. Zvlášť když většina ostatních zemí bude v letošním roce hospodařit mnohem hůře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…