Petr Dufek: Maloobchod před koncem lockdownu

06.05.2021 11:18 | Komentář

Další měsíc lockdownu zakončil maloobchod v mírném mínusu. Podle dnes zveřejněných čísel se maloobchodní tržby v březnu snížily oproti únoru 1,6 %.

Petr Dufek: Maloobchod před koncem lockdownu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ve srovnání s únorem šlo méně na odbyt téměř veškeré zboží včetně potravin. Je vidět, že spotřebitelé stále vyčkávali na rozvolnění a své nákupy dále spíše odkládali, byť část z nich se opět spolehla na internet.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Meziroční čísla, kterým se obvykle věnuje větší pozornost, začínají vypadat mnohem zajímavěji. Ve srovnání s loňském březnem, kdy začínal první lockdown, se maloobchodní tržby očištěné o sezónní a kalendářní vlivy zvýšily už o 5,3 %. Ale nelze zapomenout na to, že tehdy o téměř osm procent propadly.

Meziročně slabší byly prodeje potravin, zatímco výrazně vzrostly prodeje vybavení pro domácnost a elektroniky. S výrazně nižšími tržbami však museli i nadále počítat obchody s oblečením a obuví, které nespoléhají na internetové prodeje. Jejich tržby byly v březnu skoro 40 % pod loňskou úrovní. Naproti tomu internetové obchody si reálně připisují ve srovnání s loňským březnem dalších 32,1 % v tržbách navíc.

Aktuální statistiky jsou vychýlené nízkou srovnávací základnou z loňského druhého čtvrtletí a totéž bude platit i pro další čísla z ekonomiky přicházející v dalších měsících. Nicméně i tak lze očekávat, že maloobchod se po otevření zbytku uzavřených obchodů rozjíždí s tím, jak spotřebitelé začínají realizovat odloženou poptávku. Domácí spotřeba proto bude jedním z hlavních faktorů pohánějících letošní ekonomický růst.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.