Petr Dufek: Mírně horší, než napovídal předběžný odhad

01.09.2020 14:37

HDP ve druhém čtvrtletí padal o něco rychleji, než naznačoval předběžný odhad statistického úřadu. Podle nejnovějších dat se ve srovnání s prvním kvartálem snížil o 8,7 % a v meziročním srovnání pak propadl o 11 %.

Petr Dufek: Mírně horší, než napovídal předběžný odhad
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

S těmito výsledky se ČR nevymyká evropskému průměru, i když na druhou stranu jsou stále výrazně lepší než u jižního křídla – a to navzdory všem restrikcím ekonomického života i pohybu obyvatel.

Na straně poptávky dostal největší zásah zahraniční obchod. Export se ve srovnání s už tak slabším úvodem roku propadl o téměř 21 %, zatímco import jen o necelých 18 %. Propad zahraničního obchodu šel jednoznačně na vrub nabídkovému šoku, tedy rozpadu dodavatelských řetězců, odstávek a omezení v pohybu zboží i osob. Sice jen reflektoval zamrznutí domácí i vnější ekonomiky, ale zároveň byl vlastně zodpovědný za více než polovinu aktuálního ekonomického propadu.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Slabá byla tentokrát i spotřeba domácností, která stejně jako HDP nebo export rovněž klesala nejvíce v historii. Nemá příliš smysl rozvádět, že šlo o důsledek uzavření obchodu a omezování služeb i vlastní opatrnosti ze strany spotřebitelů. Jestli bylo na nových číslech něco překvapivého, tak snad jen růst investic o necelé procento, o který se postaralo především stavebnictví. Jinak už třeba na strojních investicích nebo na dopravních prostředcích bylo vidět, že se investice začínají houfně škrtat.

Z letmého pohledu na nabídkovou stranu je vidět propad ve všech odvětvích ekonomiky, i když o rekordním útlumu lze hovořit pouze u průmyslu, stavebnictví a obchodu, který jen za jedno čtvrtletí poklesl o 17,5 %. I když průmysl ztratil jen něco přes 14 %, je vzhledem ke své váze na HDP odvětvím, které se na poklesu ekonomiky podílelo jednoznačně nejvíce. Naproti tomu nejméně dotčeným odvětvím byly tentokrát služby IT a realitní trh.

Dnešní čísla nedávají důvod měnit výhled ekonomiky pro letošní rok, a tak i nadále odhadujeme její pokles na 7 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.