Petr Dufek: Mix nových amerických dat z trhu práce nejspíše nikoho nenadchne

03.07.2017 11:18

Poslední týden před začátkem prázdnin byl ve znamení jestřábích centrálních bank, tedy minimálně té evropské a české.

Petr Dufek: Mix nových amerických dat z trhu práce nejspíše nikoho nenadchne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Poté, co poněkud nečekaně šéf ECB naznačil utahování měnových kohoutů v eurozóně, start zpřísňování měnové politiky potvrdila i ČNB, když potvrdila svoji prognózu počítající s růstem sazeb už ve třetím čtvrtletí navzdory nižší inflaci i silnější koruně. Nakonec nic nemusí být až tak horké, jak nyní vypadá, a přece jen obě centrální banky snad raději vyčkají na další várku čísel, které jejich současný jestřábí postoj potvrdit ve skutečnosti nemusí.

Pro ČNB by měla být docela dobrým orientačním bodem červnová inflace, která by podle její prognózy měla dosáhnout 2,6 %. No a jak se zdá, je to poměrně ambiciózní číslo s ohledem na tržní očekávání. Vzhledem k tomu, že by to zdaleka nebylo poprvé, co centrální banka počítala s vyšší inflací, může mít výrazně nižší výsledek poměrně velký dopad na novou prognózu, s níž bude ČNB pracovat na svém srpnovém zasedání. Může se totiž ukázat, že nad 2,5 % se už inflace letos nedostane a navíc o něco dříve zamíří pod cílovou hodnotu. A to se přitom ještě v cenách nestihl pořádně neprojevit efekt posílení koruny. Jak nakonec červnová inflace dopadla, se ovšem dozvíme až příští středu.

Tento pro nás zkrácený týden bude jednoznačně ve znamení amerických dat. Že může jít o docela příjemnou nadílku, naznačil už páteční chicagský ISM, který se dostal na nejvyšší hodnotu od října 2014. Dnes odpoledne by se k němu měl přidat i ISM v průmysl, který podle našeho názoru vzrostl na úroveň 55,3, což by znamenalo mírné zlepšení oproti minulému měsíci a navíc by tento výsledek lehce překonal i očekávání trhu. Po středeční zprávě ADP, by v pátek měla přijít další várka dat z amerického trhu práce. Nezaměstnanost by se sice nijak viditelně měnit neměla, avšak přírůstek pracovních sil tentokrát nejspíše výrazně zaostane za minulými daty a zvláště pak za očekáváním trhu. Mix amerických dat proto nejspíše nebude mít sílu změnit stávající neambiciózní očekávání od politiky Fedu.

Petr Dufek
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…