Petr Dufek: Mzdy - Další “test” prognózy ČNB

04.09.2018 11:30

To, že je český trh práce čím dál napjatější, potvrzují každý měsíc statistiky nezaměstnanosti. ČR se i nadále může chlubit nejnižší nezaměstnaností v historii a nejvyšší zaměstnaností a počtem volných pracovních míst v rámci celé EU.

Petr Dufek: Mzdy - Další “test” prognózy ČNB
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Dnes tento obrázek doplní údaje o mzdách za druhé čtvrtletí, které naznačí, jak moc se právě tento nesoulad promítá do ceny práce a zda se tak naplňuje scénář ČNB počítající s posílením mzdových (a současně i inflačních) tlaků v české ekonomice.

Už data za první kvartál jasně naznačila, že růst mezd akceleruje a to jak v nominálním, tak v reálném vyjádření. Průměrná měsíční mzda v tomto období meziročně vzrostla nominálně o 8,6 %, po zohlednění inflace o 6,6 %. Hlavní zásluhu na tom měla silná poptávka po zaměstnancích podpořená i příznivými finančními výsledky firem, svůj nemalý vliv vedle toho však mělo i výrazné zvyšování platů ve veřejném sektoru. To ostatně potvrzuje jednoduché statistické cvičení s výsledky po jednotlivých odvětvích, v rámci kterého stačí přepočíst mzdy mimo odvětví s výrazným zastoupením veřejného sektoru, stejně jako to vyplývá z podrobných statistik Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV).Podle něj dokonce růst průměru i mediánu platů ve veřejném sektoru byl ve srovnání s podnikatelskou částí ekonomiky téměř dvojnásobný (u mediánu 14,2 % vs. 7,3 %).

Výsledky za druhý kvartál, které budou zveřejněny dnes, nejspíše dopadnou velmi podobně jako ty předchozí. Předpokládáme, že růst průměrné mzdy dosáhl cca 8,5 % a byl ovlivněn stejnými faktory jako v úvodu roku, tedy vysokou poptávkou po zaměstnancích na jedné straně, a navyšováním platů ve veřejném sektoru na straně druhé. Vysoké očekávání má v tomto směru i ČNB (8,7 %), která navíc předpokládá, že obdobná tempa uvidíme i ve druhé polovině roku. Pokud se tento její předpoklad naplní podobně jako v případě výsledků HDP, budeme zase o krok blíže k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, k němuž by mohlo dojít už tento měsíc. Zvlášť, když koruna zůstává i nadále slabší a inflace setrvává – a nadále nejspíše bude spočívat – nad cílem ČNB.

Petr Dufek
Analytik

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.