Petr Dufek: Nákupní boom pokračuje

04.08.2017 21:15

Každé další číslo z maloobchodu jen potvrzuje, že rok 2017 je ve znamení rekordních spotřebitelských nákupů. A červnová čísla v tomto směru nejsou žádnou výjimkou. Tržby obchodníků se tentokrát zvýšily meziročně o 6,6 %, od začátku roku již o 5,2 %.

Petr Dufek: Nákupní boom pokračuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nemění se ani chuť nakupovat, ani trendy nakupování. Ve stále větší míře se nakupuje na internetu, který dlouhodobě roste nejrychleji a dokonce výrazně více než v zemích západní Evropy. Internet tak už tak ovládá téměř pětinu maloobchodu a rozhodně neřekl ještě své poslední slovo, protože tam zůstává několik ještě ne zcela zaplněných segmentů. Hobby markety počínaje, tzv. diskonty konče.

Domácnosti svoji pozornost i v červnu směřovaly k oblečení, elektronice, výrobkům pro volný čas, bytovému vybavení, respektive v podstatě ke všemu. V jejich nakupování se odrážel růst reálných příjmů a stále menší obavy z případného obratu ekonomiky a jejich finanční situace k horšímu. Vyšším útratám pomáhají i nižší ceny elektroniky a vybavení pro domácnost, kde se projevuje silná konkurence a postupně se navíc začíná projevovat i slabý kurz amerického dolaru, s nímž se za dovozy z Asie platí. A prostor pro další zlevnění v tomto směru není ještě zdaleka vyčerpaný, i když obchodníci až takovou vůli snižovat ceny mít zatím nemusejí, když je ochota spotřebitelů nakupovat tak silná.

Boom nakupování bude pokračovat i v dalších měsících s tím, jak zrychluje růst mezd a klesá nezaměstnanost. Maloobchodní obrat tak letos dosáhne nového historického maxima a spotřeba domácností bude hlavním motorem poptávky v ekonomice. A nic na tom nejspíše nezmění ani mírné zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Petr Dufek
finanční analytik

Více informací o vývoji maloobchodních tržeb najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…