Petr Dufek: Nálada v české ekonomice se nemění

26.06.2017 16:20

Zatímco podnikatelé jsou lehce optimističtější, větší obavy z nezaměstnanosti a inflace zchladily dobrou náladu spotřebitelů. Ve srovnání s loňským červnem je však nálada v ekonomice i tak lepší.

Petr Dufek: Nálada v české ekonomice se nemění
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Pro ekonomiku jsou vysoké ukazatele důvěry dobrou zprávou, neboť odrážejí pozitivní situaci i příznivá očekávání firem pro další měsíce. Jak v průmyslu, tak ve stavebnictví podnikatelé očekávají pro nejbližší tři měsíce růst výroby. Pro stavebnictví je to zvlášť příznivý vývoj, protože se tak ukazuje, že první dobrá čísla o stavební produkci za duben a zakázkách za první kvartál nebyla pouze výjimkou ale zřejmě i začátkem nového tolik očekávaného růstového trendu. 

Nálada spotřebitelů sice ustoupila dále ze svých maxim, nicméně i tak zůstává vysoká. Za mírnou ztrátou optimismu je především, jak uvádí statistický úřad, větší obava z nezaměstnanosti a rychlejšího růstu cen. Zatímco v prvním případě jde spíš o reakci předčasnou, i když možná do jisté míry zdravou, ve druhém případě je to obava racionální. Inflace v letošním roce skutečně nabrala na síle a i v dalších měsících je třeba počítat s rychlejším zvyšováním cen, zejména v případě bydlení. 

Červnové a nakonec i předchozí ukazatele důvěry či nálady v ekonomice docela dobře naznačují, že se české ekonomice dařilo i ve druhém čtvrtletí letošního roku a že firmy očekávají i velmi solidní výkon ve třetím čtvrtletí. Proto by se mohl růst české ekonomiky pohybovat v obou čtvrtletích minimálně okolo 2,5 %.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …